Biztonságos mogyoró allergiásoknak

Egy észak-karolinai egyetem olyan eljárást dolgozott ki, amellyel a mogyoróban lévő allergének akár 98 százalékát is el lehet távolítani. Az allergének azok az anyagok, amelyek az allergiás reakciókat kiváltják az erre hajlamos emberekben. Az új eljárás során a meghámozott és pörkölt mogyorót élelmiszeripari minőségű enzimeket tartalmazó oldatba áztatják.

Biztonságos mogyoró allergiásoknakA kezelt mogyorók ugyanúgy néznek ki, és ugyanolyan az ízük, mint a hagyományos mogyorónak, és nem génmódosítottak.

„A kezelt mogyorót egészben, darabokban, vagy lisztként is fel lehet használni az élelmiszergyártásban, hogy a mogyorótartalmú élelmiszereket biztonságosabbá lehessen tenni az allergiások számára” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Jianmei Yu. A szakértő azt is hozzátette, hogy a kezelt mogyoró orvosi felügyelet mellett immunterápiához is felhasználható.

Az eljárás a mogyoróallergia két fő kiváltó tényezője, az Ara h 1 és az Ara h 2 mennyiségét csökkenti. Az Ara h 1 mennyiségét nem kimutatható szintre szorítja vissza, az Ara h 2 mennyiségét pedig akár 98 százalékkal is képes csökkenteni. Az eljárás hatékonyságát szúrásos allergiás bőrpróbával is ellenőrizték az Észak-Karolina Egyetemen.

Dr. Ruchi Gupta, a chicagói Northwestern Egyetem gyermekgyógyász szakorvosa, a The Food Allergy Experience című allergológiai szakkönyv szerzője szerint az allergiásoknak óvatosnak kell lenniük az új termékekkel.

„Örülök, hogy a kutatók megpróbálják javítani a mogyoróallergiások életét, de valóban szükségünk lesz ezekre a termékekre, és az emberek használni fogják ezeket? Véleményem szerint több kutatásra lenne szükség” – mondta a Reuters Health hírportálnak. „Már a mogyoróban lévő allergén fehérjék nagyon kis mennyisége is rendkívül súlyos allergiás reakciókat okozhat.” Gupta elmondta, hogy ezek a reakciók az enyhe csalánkiütéstől a súlyos duzzanatig és alacsony vérnyomásig terjedhetnek. A szakértő a mogyoróallergiás felnőtteknek azt ajánlja, hogy próbálják ki a szója és a mandula alapú termékeket.