Vitamin-kölcsönhatás is van!

A nem kívánt gyógyszer-kölcsönhatás ismert szövődmény, ezért az orvosok mindig odafigyelnek betegeik gyógyszerelésére. Általában azonban ezt elmulasztják megkérdezni az étrend-kiegészítők, például a multivitaminok esetében, amelyek pedig az élettani folyamatokra való hatáson keresztül számos kezelés, például műtétek, kemoterápia hatásfokát befolyásolhatják.

Férfiakban csökkenthetik a rák kockázatát a multivitaminok

A mára sokmillió ember számára napi rutinná vált szokásnak nem várt pozitív hozadéka is lehet. Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a több évig rendszeresen multivitamint szedő férfiakra a rák valamivel alacsonyabb kockázata leselkedhet. „A rák teljes kockázata enyhén, körülbelül 8 százalékkal csökkent” – számolt be a Journal of the American Medical Association internetes kiadásában megjelent kutatás vezetője, Dr. J. Michael Gaziano, a bostoni Brigham and Women’s Kórház kutatója.

Mennyit ér a multivitamin?

Manapság sokan szednek vitaminkészítményeket, táplálékkiegészítőket, hogy megelőzzenek betegségeket, vitaminhiányt, de vajon valóban hasznosak-e ezek számunkra? Okozhatnak-e táplálékkiegészítők rákot? Erről ma még a tudósok is vitáznak, az azonban tény, hogy a helyes életvitelt nem pótolják.