Vitamin-kölcsönhatás is van!

A nem kívánt gyógyszer-kölcsönhatás ismert szövődmény, ezért az orvosok mindig odafigyelnek betegeik gyógyszerelésére. Általában azonban ezt elmulasztják megkérdezni az étrend-kiegészítők, például a multivitaminok esetében, amelyek pedig az élettani folyamatokra való hatáson keresztül számos kezelés, például műtétek, kemoterápia hatásfokát befolyásolhatják.

Vitamin-kölcsönhatás is van!A nem kívánt gyógyszer-interakció ismert szövődmény, ezért az orvosok mindig odafigyelnek betegeik gyógyszerelésére. Azonban ezt általában elmulasztják megkérdezni az étrendi kiegészítők, például a multivitaminok esetén. Pedig ezek a készítmények az élettani folyamatokra való hatáson keresztül számos kezelés, például műtétek, kemoterápia hatásfokát befolyásolhatják. Egy 2012-es amerikai felmérés szerint az Egyesült Államok lakosságának 18 százaléka fogyaszt rendszeresen étrendi kiegészítőt, leginkább vitaminkészítményeket, vagy ásványi sókat.

Paula Gardiner és a Bostoni Egészségügyi Központ munkatársai 558 kórházi beteget tanulmányoztak, akik 60 százaléka élt ilyen jellegű eszközökkel. Ezen 333 beteg fogyasztási szokása csupán 36 százalékában volt dokumentálva a kórházi felvételi lapon. Maguktól csupán 18 százalék beszélt a készítményekről, és csupán egyötödüknél kérdezett arra rá a szolgáltató. A tanulmány szerint alacsonyabb volt ez az arány idősebb betegek esetén. A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a fogyasztási szokások megváltozására szervezett formában fel kell hívni a jövő orvosainak figyelmét.