Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Nagyobb zöld beruházások otthon

Bár kis lépésekkel is egyre zöldebbek lehetünk, és sok olyan lehetőség van, amihez gyakorlatilag nem is kell előzetesen beruházni. Néhány esetben ugyan bizony ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, hogy fenntarthatóbban éljünk, összességében végül mégis megtérül a befektetésünk – válasszuk akár a napelemet, a geotermikus energiát vagy akár a papír brikettet.

A popzene akár 40%-kal növelheti a napelemek hatékonyságát

Kutatók kimutatták, hogy a pop- és rockzenében előforduló magas frekvenciák és magas hangok által keltett rezgések fokozzák az energiatermelést a napelem cellákban. A Queen Mary University of London és az Imperial College London kutatói több milliárd apró rudat, úgynevezett nanorudakat hoztak létre cink-oxidból, ezekkel végezték el a kísérleteket.

Mini öko mélyhűtő napelemmel

Ruben Iglesias ipari formatervező álmodta meg az új, mini öko mélyhűtőt, egy olyan hordozható hűtőalkalmatosságot, amely ideális piknikezéshez és kempingezéshez is.

Napelemes cserép a hidrogénfalu házain

A napelemes tetőcserép szabadalmaztatott magyar találmány, ezzel fedik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében épülő falu házait. Bükkaranyoson ugyanis zöldenergiás építkezésbe fogtak: a már meglévő szélturbinák és biogáztelepek mellett a napelemes cserepek is áramot termelnek.