Nagyobb zöld beruházások otthon

Bár kis lépésekkel is egyre zöldebbek lehetünk, és sok olyan lehetőség van, amihez gyakorlatilag nem is kell előzetesen beruházni. Néhány esetben ugyan bizony ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, hogy fenntarthatóbban éljünk, összességében végül mégis megtérül a befektetésünk – válasszuk akár a napelemet, a geotermikus energiát vagy akár a papír brikettet.

A popzene akár 40%-kal növelheti a napelemek hatékonyságát

Kutatók kimutatták, hogy a pop- és rockzenében előforduló magas frekvenciák és magas hangok által keltett rezgések fokozzák az energiatermelést a napelem cellákban. A Queen Mary University of London és az Imperial College London kutatói több milliárd apró rudat, úgynevezett nanorudakat hoztak létre cink-oxidból, ezekkel végezték el a kísérleteket.

Mini öko mélyhűtő napelemmel

Ruben Iglesias ipari formatervező álmodta meg az új, mini öko mélyhűtőt, egy olyan hordozható hűtőalkalmatosságot, amely ideális piknikezéshez és kempingezéshez is.

Napelemes cserép a hidrogénfalu házain

A napelemes tetőcserép szabadalmaztatott magyar találmány, ezzel fedik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében épülő falu házait. Bükkaranyoson ugyanis zöldenergiás építkezésbe fogtak: a már meglévő szélturbinák és biogáztelepek mellett a napelemes cserepek is áramot termelnek.