Nagyobb zöld beruházások otthon

Bár kis lépésekkel is egyre zöldebbek lehetünk, és sok olyan lehetőség van, amihez gyakorlatilag nem is kell előzetesen beruházni. Néhány esetben ugyan bizony ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, hogy fenntarthatóbban éljünk, összességében végül mégis megtérül a befektetésünk – válasszuk akár a napelemet, a geotermikus energiát vagy akár a papír brikettet.

Olyan lehetőségeket mutatunk be, melyekkel itthon, vagy bárhol a világon is zöldebbé, fenntarthatóbbá tehetjük az otthonunkat, de ehhez előtte áldoznunk kell rá kisebb-nagyobb összegeket.

Vízgazdálkodás

A takarékos WC-tartálytól és csaptelepre szerelhető extráktól, melyek már itthon is megfizethető áron elérhetők, a komplett, önálló víztározó és derítő rendszerekig nagyon széles a paletta. A legkönnyebben megvalósíthatók közé tartozik a külső WC-tartályok és csaptelepek cseréje vagy átalakítása, míg a komplett rendszerekhez többnyire előre kell gondolkodnunk az építkezés, tervezés során, hogy a szürke vizet, esővizet tartályban tudjuk gyűjteni, esetleg házilag tisztítani. Ezek egy része kész házakba utólag is beépíthető, de költségesebb a megvalósítás, és bizony nem kicsi felfordulással jár, de hosszú távon megéri, hiszen kevésbé függünk a közművektől, és háztartási célra, WC-öblítésre megfelelő lehet a tetőről, esőcsatornából összegyűlt víz.

Víztakarékos és csapszűrő zuhanyfej már 1-3000 Ft-tól is beszerezhető, komplett csaptelepek 5-6000 forinttól, de a jobb minőségű, automatikusan elzáródó típusok jellemzően 10 000 Ft felett kezdődnek, de ez egy kézmosónál minden bizonnyal gyorsan megtérülhet.

A nem rejtett WC-tartályok már 10 000 Ft alatt is beszerezhetők, míg a rejtett tartályokért már akár 60-80 000 Ft-ot is ki kell fizetni, és a karbantartás kicsit körülményesebb, viszont ezek a tartályok esztétikusak. Ott érdemes ilyet beszerelni, ahol szerelt fal van, és hátulról hozzá lehet férni, vagy eleve úgy érdemes megoldani. Ezek a drágább, ám minőségi megoldások garantáltan nem 1-2 évre szólnak, és jellemzően 2 gomb van rajtuk a lehúzáshoz, egy kisebb, ami csak kevesebb vizet enged és egy nagyobb, ami többet. A gombok mérete egyben jelzés értékű is (kis- és nagydologhoz). A bidével egybeépített toalettekből is van többféle. Egyre gyakoribb megoldás, hogy a zuhanyzó és a mosdó „szürke” vizét (kevésbé szennyezett víz), WC-tartályba, vagy egy óriási, föld alatti, vagy pincében elhelyezett tartályba terelik, így azt újrahasznosítják, a tetőről lefolyó esővízzel egyetemben. Akár az esővíz és a szürke víz is elkülöníthető, ha van rá kapacitás.

Esővíz, szürke víz

Az esővizet öntözésre, vagy akár fürdésre is lehet használni, ha szűrő is be van építve a csatornába. Háztartási célokra megfelelő a minősége. Ezen túl, ha a pult alá épített, fordított ozmózis eljáráson alapuló víztisztítónk, vagy gravitációs vízszűrőnk van, akkor akár fogyasztásra is alkalmassá lehet tenni. Vannak olyan gravitációs vízszűrők, melyeket világszerte katasztrófa sújtotta és ivóvizet nélkülöző területeken használnak ivóvíz nyerésére, sikerrel. Akár a hazai esővíznél rosszabb minőségű vízből is képes iható minőségűt varázsolni (lásd Waves for Water).

Komplett, független vízrendszereket már itthon is meg lehet valósítani, akár közösségi szinten is. Ott, ahol a vezetékrendszer elavult és a fúrt kutak, a csatornarendszer sem megbízható vagy nincs, mindenképpen hasznos lehet, ám sajnos ez valóban szinte pályázati vagy támogatói költségvetésből, esetleg önkormányzati szinten megoldható, ha privát keret nincs rá.

Hűtés, fűtés, elektromosság

A fenntartható, megújuló energiaforrásokból származó hő- és elektromosság szabályozás háztartásokban is egyre gyakrabban és egyre kisebb összegekből megoldható. Ahogy fejlődik a technológia, már a solar, nap energiával működő berendezések is egyre megfizethetőbbek és talán ezek használata a legkönnyebben megvalósítható. A kisebb berendezések ára – töltésére alkalmas napelemektől a komplett háztartási áramot és hőt (hűtést-fűtést) szabályozó, meleg vizet biztosító rendszerekig – széles skálán mozog. Nyugat-Európában már alig van olyan háztartás, ahol ne élveznék az előnyét, és már sok ország van, ahol állami szinten is komoly napenergiás beruházásokat valósítanak meg. Ez az egyik legelterjedtebb és talán leggyorsabban fejlődő megújuló energiaforrás.

Széles körű használata (hűtés, fűtés, elektromosság termelése) és relatív tisztasága miatt is közkedvelt megoldás. Meglévő fűtés és elektromos rendszerekhez is viszonylag jól illeszthető.

Szél- és vízenergiát is sok helyen használják országos, települési vagy privát szinteken is, ahol arra lehetőség van. Apály-dagály energiát és „zuhatag” vagy sebes folyású víz energiát is sok helyen használnak, míg sík területeken, ahol a helyi szabályozás lehetővé teszi, a szél energiája is jól hasznosítható. (Magyarországon többek között Mosonmagyaróvár környékén is találkoztam már évekkel ezelőtt is szélturbina mezővel).

Geotermikus energia

A Föld és termálvizek hőjét hasznosító berendezések a drágább rendszerekhez tartoznak, sokáig leginkább települési szinten lehetett inkább ebben gondolkodni, de mára már egyre elterjedtebb a társasházakban és családi házakban is ez a megoldás. Hazai terepen, lévén, hogy a magyar földek alatt jelentős hőforrások találhatók, jól kiaknázható ez az energiaforrás. Bár nem olcsó, inkább hosszú megtérülési idejű forrás, a tisztább megoldások közé tartozik, ami a végberendezést illeti, és így kényelmes. Meglévő fűtésrendszerekhez is viszonylag jól illeszthető.

Fafűtés

Megújuló, felelős erdőgazdálkodásból származó, erdőgazdálkodásokban felszabaduló (kivágott, lenyesett, viharokban keletkező fatörmelék stb.) fa vagy a háztáji gyümölcsösökben keletkező tűzifa is egy viszonylag gyorsan megújuló energiaforrás lehet, ennek egyik népszerű és hangulatos megoldása a kandallófűtés. Ahol a házban megoldható, mindenképpen érdemes beépíteni, kiegészítő vagy fő fűtésnek. Hasonlóan nagyon hangulatos és kellemes a cserépkályha, kemence is, főként ott, ahol az otthon jellegébe, stílusába is illeszkedik. Ezen kívül – bár kevésbé hangulatos – a faelgázosító rendszerek is szóba jöhetnek. A beruházási költség hosszú távon megtérülő. Egyetlen hátránya az, hogy sajnos koszolással és bizony fizikai munkával járhat (hamu, favágás), de a gyorsan megtérülő és kevésbé költséges beruházások közé tartozik.

Papír brikett

Hazai terepen is terjed az újrahasznosított, préselt papírból való brikett gyártása. Újságpapírból és háztartási nyers papírból nyerhető hőforrás, mely állítólag meglehetősen hatékony. Vásárolni is lehet papírbrikettáló (préselő) szerkezetet és kész brikettet is. A saját brikett gyártása munkát és fizikai erőt igényel, de állítólag még így is megéri. Előnye, hogy az alapanyag gyakran házhoz jön… A szárítással, préseléssel dolgozni kell, de relatíve sokáig ég, és elég hőt termel, hogy egy kisebb házat, helyiséget kifűtsön. Megfelelő fűtőberendezés (kandalló, kemence, sparhelt) is kell hozzá. A gyártó berendezés bekerülési költsége nem különösebben nagy. Megfelelő felszereltség esetén a gyorsan megtérülő és kedvező árú befektetések közé tartozik.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fenntarthatóbb háztartások