Mindennapi megtakarítások (1) Fenntarthatóbb háztartások

Zöldebben élni nemcsak a bolygó és az élővilág szempontjából hasznos és jó dolog, hanem egyre többen igazolják számlákkal azt is, hogy anyagilag is jobban járunk, rövid és hosszabb távon egyaránt. Végre egy olyan trend, amelynek hatására több marad a pénztárcánkban. Hogyan és hol foghatjuk meg a pénzt? Az alábbi tippeket bárki alkalmazhatja otthon.

Energiagazdálkodás

Kisebb összegű gáz-, víz-, villany- és fűtésszámla lesz a vége, valódi rezsicsökkentés lesz az eredménye annak, ha otthon és a munkahelyen is odafigyelünk a részletekre. Lehet, hogy elsőre a felsorolt tippek egy része kicsit abszurdnak vagy kényelmetlennek tűnik, de hozzá lehet szokni. Vezessük be hétről hétre az új dolgokat, vagy akkor, amikor az egyik már rutinná vált. Nagyszerű dolog, ha van módunk fafűtésre, kandallóra, vagy megújuló energiaforrások telepítésére, de tisztában vagyunk azzal, hogy ez a hazai körülmények között nem minden háztartásban megvalósítható. Az alábbi tippeket azonban a fűtésrendszertől, elektromos- és vízhálózattól függetlenül bárki alkalmazhatja otthon, vagy néhány esetben a munkahelyen is. Kisebb vagy szinte nulla beruházást igénylő tippeket adunk.

Hűtés-fűtés

Szereljünk fel termosztátot (hőfokszabályzó, hőmérő) olyan helyre a lakásban, amely sem nem túl hideg, sem nem túl meleg. Tartsuk egy még éppen kényelmes és élhető hőfokon, inkább öltözzünk fel, mint fűtsünk. Az sem mindegy, mikor fűtünk be először és mikor zárjuk el. Vegyük egy még éppen kellemes hőfokra a fűtést nappal, amikor mozgunk, de éjszakára, és amikor távol vagyunk, beállíthatunk alacsonyabb hőfokot is.

A modernebb termosztátokat programozni is lehet – ha tudjuk, hogy mikor vagyunk otthon rendszeresen. Így már egy kellemesebb hőmérsékletű lakásba érkezhetünk, ha pl. fél órával érkezésünk előtt bekapcsol a fűtés. Komoly összegeket tudunk megtakarítani. (Még nem feltétlenül a megújuló energiáról van szó.) Hasonlóan, a légkondicionáló készüléket is csak akkor kapcsoljuk be, amikor már tényleg indokolt. Akár a régi konvektorokat, kályhákat is lehet kézileg szabályozni. A ritkábban, kevésbé használt helyiségeket a lakásban nem kell annyira fűteni, mint ahol rendszeresen tartózkodunk. Előszobában, mellékhelyiségekben elég a minimális fűtés-hűtés, kamrában egyáltalán nem kell, csak tartsuk csukva az ajtót.

A konyhában

A gázzal takarékoskodhatunk, ha a főzésnél csak addig működtetjük a főzőlapot, gázt, amíg indokolt, és lefedjük az edényeket. Magasnyomású edényt (kuktát) használjunk.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Minimalizmus – Kisebb ház, kisebb gond