Vegyszerek akadályozhatják a teherbeesést

A hétköznapi életben előforduló vegyi anyagok hátráltathatják a gyermekáldást. Ilyen például a poliklórozott bifenilek (PCB) csoportja, melyet – más hasonló vegyületekkel együtt – betiltottak ugyan, mégis jelen vannak környezetünkben. Az említett vegyszereket gyakran említik állandó összetevőként, ami azt jelenti, hogy a környezetbe kerülve nem bomlanak le.

Kapcsolat a gyulladásgátló anyagok és a járványszerű elhízás között?

A New Hampshire-i Egyetem kutatói szerint a gyulladásgátló segédanyagok – amelyek bútordarabokban, szőnyeg­ekben, mikrohullámú sütőkben és számítógépekben is megtalálhatók – hozzájárulhatnak az Egyesült Államok lakosságának járványszerű méreteket öltő elhízásához.

A korai pubertás és veszélyei

Az idő előtti pubertás egyre növekvő problémát jelent az egész világon. Miközben egyesek az hormonrendszert felborító környezetszennyezést és a növényi ösztrogéneket gyanúsítják ezért, az orvosi szakma teljesen normális jelenségnek könyveli el a dolgot.

Tengeri herkentyűk – együk, vagy ne együk?

Komoly vita van kibontakozóban arról, érdemes-e fogyasztani a tenger gyümölcseit azoknak, akik tenni akarnak egészségük védelméért. A szakértők egyfelől a halak szennyezettségével érvelnek, másfelől viszont a bennük található telítetlen zsírsavak előnyeit sorolják.

Mérgek a szervezetünkben

Patinás gyógyszergyár kutatólabora­tóriumában dolgoztam jó pár éve. Egyszer az üzemorvosi szűrés után hívtak a rendelőből, azonnal menjünk vissza egy kontrollvizsgálatra. Nem akarták ugyanis elhinni, hogy az osztály minden dolgozója kóros mennyiségben fenolt pisilt.

Vegyszerek az étlapon

Mesterséges vegyi anyagokat talált a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet európai élelmiszerekben. A tejtermékekben, húsokban, kenyérben kimutatott vegyi anyagok emberek és vadállatok vérében is jelen vannak. Kialakult tehát a vegyi anyag szennyezés láncolata.

Ómegától ómegáig

A szervezet ómega-3 szintje szoros kapcsolatban áll az agy szerotoninszintjével. Ha a depresszió összefügg az ómega-3 hiányos táplálkozással, akkor vajon az ómega-3 pótlása antidepresszáns hatású volna? Erre a kérdésre is keresi a választ cikkünk szerzője.

Vízimajom

Az ember evolúciójáról tanított nézetek több sebből véreznek, írja Szendi Gábor, aki cikkében összefoglalta az előtörténetünk homályos pontjait sokkal jobban megvilágító „vízimajom” elméletet. Bár első hallásra meghökkentőnek hangzik, sok tényező arra mutat, hogy az ember eredendően vízi élőlény volt.

Mérgező italunk: a tej

Az emberek fejében sok kedves emlék él a vasárnapi habos kakaóról, a tejeskávéba lógatott kifliről, a nagymama madártejéről, amelyen jéghegyként úszkáltak a tojásfehérje habgaluskák. Emlékszem, ahogy Ibolya tehén befordult az utcánkba, kitártuk neki a kaput és beballagott az istállóba a helyére. Emlékszem a frissen fejt meleg, habos tej varázsára, amit nagymamám öntött a bögrémbe. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. „Tejet minden gyermeknek” – hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, a legjobb, amit tehetünk önmagunkkal és gyermekeinkkel, ha vedeljük a tejet.

A halfogyasztás jót tesz az agyműködésnek

Ha valaki legalább hetente egyszer tengeri halat fogyaszt, akkor az életkor előrehaladásával összefüggő agyteljesítmény-csökkenést akár 3-4 évvel is kitolhatja. Ezzel a következtetéssel zárult az a kutatás, amelyben 3718 – 65 éves vagy idősebb – chicagói lakos étkezési szokásait és agyműködését kísérték figyelemmel több mint hat éven át. A kutatásban részt vevők kérdőívek kitöltésével is segítették a vizsgálatot, megjelölve az általuk fogyasztott ételeket.