Gyógyborok, a szív és a keringés támogatása

Október a régi magyar naptárakban Mindszent havaként szerepel, a hónap utolsó napjait jellemző névadó ünnepnapjai miatt. Nevezték Magvető havának is, mert voltak olyan vidékek, ahol az őszi gabonát október elején vetették el. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász ezúttal a szőlőben lévő hatóanyagokról és a gyógyborok felhasználásáról írt cikket.

Hormonjaink és a vörösbor

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb belső elválasztású hormonális rendellenesség, ami a szülőképes nők 5-10%-át érinti, és a normálistól eltérő hormonszintek jellemzik. Kutatók most azt találták, hogy a reszveratrol – a vörös szőlőben és borban lévő természetes összetevő – segíthet a hormonális egyensúly helyreállításában.

A szőlőhéj gyógyhatásai: a sokoldalú reszveratrol

A reszveratrol számos növényben (vörös szőlő héjában, gránátalmában, nyers kakaóban, egyes bogyós gyümölcsökben, málnában, faeperben) megtalálható hatékony antioxidáns, aminek számos jótékony egészségügyi hatását ismerjük. A vegyületet a növények azért állítják elő, hogy növeljék túlélési esélyüket és betegségekkel szembeni ellenálló képességüket.