Sütőtök, cukkini – használjuk ki a szezont!

Itt van az ősz ezer színével és csodás növényeivel. Az erdőben szedhetünk gombát, a kertekben érik az ősz slágere, a tök. Különböző színű és formájú tökök között válogathatunk, ünnepeljük meg hát az új évszakot valami finomsággal! Az ízek, illatok szívet melengetőek, a receptek száma végtelen. Egy kis szerecsendió, egy kis sajt, és máris kész a csodás étel.

Kihagyhatatlan sütőtökös receptek

Sokan ódzkodnak a sütőtöktől, pedig sok fontos alapanyagot és vitaminokat tartalmaz! Amellett, hogy alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére és megfázásos tünetek enyhítésére is, tele van C-vitaminnal, van benne A-, B1-, B2- és B6-vitamin, mangán, vas, foszfor és folsav is. És téved, ha azt hiszi, hogy a sütőtököt csupán sütve lehet fogyasztani.

Sütőtök, fehérrépa, karórépa – a három legveszélyesebb zöldség

Persze nem valamilyen rejtett mérgező hatóanyagról van szó, hanem a konyhai balesetekről. A sütőtök, a fehérrépa és a karórépa kőkemény héja és szokatlan alakzata ugyanis sok háziasszonynak okoz problémát főzés közben – derült ki egy brit felmérésből, melyet az online házhozszálítással foglalkozó brit Just-Eat oldal készített, több mint 2000 ügyfél megkérdezésével.

Narancssárga bajnok

Nehéz a sütőtök helyettesítőjeként bármit is találnunk: ennek a zöldségnek, hasznát tekintve bizonyára nincs párja. Ez volt és ez is marad az ideális diétás termék. A sütőtököt bárki eheti, s minden formájában – nyersen vagy sütve-főve is hasznos.