A zeller szára maga a fűszer

Bár a zeller a középkor óta őshonos Európában, még mindig a nagy felfedezésre vár, pedig igazán megér egy ínyenc kirándulást. A növénynek hosszú, húsos szára és kis gumója van, a legtöbb országban csak a szárakat fogyasztják. Frissen ezek halvány sárgászöld színűek, húsosak, fűszeres aromájukkal ideálisak salátákhoz, vagy halételek köreteként és levesekbe.

Magas vérnyomás ellen zeller!

A zellerről régóta tudjuk, hogy alkalmas a magas vérnyomás csökkentésére. Az egyik legkevésbé kalóriadús étel, de sok tápanyagot ad a szervezetnek: kalciumot, vasat, káliumot, nátriumot, vitaminokat. Hibáztatják a magas nátrium tartalma miatt, de káliumban is gazdag, így vízhajtóként hatékony a magas vérnyomás, valamint reuma, köszvény és vesegörcs ellen.

A méltatlanul mellőzött zeller

Bár a zeller a középkor óta őshonos Európában, igazi felfedezése még mindig várat magára. Megérdemli pedig a figyelmet, mert kiváló salátákhoz, de húsételek, levesek kísérőjeként is. A zeller finom fűszeres ízével sok ételre teszi fel a koronát, akár a nálunk hagyományosan használt gumóját, akár a mostanában divatosabb szárzeller változatot választjuk.