Magas vérnyomás ellen zeller!

A zellerről régóta tudjuk, hogy alkalmas a magas vérnyomás csökkentésére. Az egyik legkevésbé kalóriadús étel, de sok tápanyagot ad a szervezetnek: kalciumot, vasat, káliumot, nátriumot, vitaminokat. Hibáztatják a magas nátrium tartalma miatt, de káliumban is gazdag, így vízhajtóként hatékony a magas vérnyomás, valamint reuma, köszvény és vesegörcs ellen.

A természetgyógyászatban a zellert a gyomor, a vese és az endokrin (belső elválasztású) mirigyek stimulálójának, erősítőjének tekintik. Jó rostforrás, úgy gondolják, hogy védő szerepet játszhat a rák ellen is.

A leginkább figyelemre méltó tulajdonsága azonban az, hogy csökkenti a vérnyomást. Ázsiában, különösen Vietnámban évszázadok óta használják a magas nyomás kezelésére.

Egy Chicagóban folytatott tudományos kutatás megerősítette a zeller e tulajdonságát. A kutatók kis mennyiségű 3-n-butil-ftalidot, a zellerben lévő összetett kémiai anyagot adagoltak laboratóriumi állatoknak. Egy hét múlva az állatok vérnyomása átlagosan 12-14%-kal csökkent. Azt is megállapították, hogy ez az anyag csökkentette a katecholaminok, a stresszhez kapcsolódó hormonok szintjét – a stressz pedig elősegíti a vérnyomás emelkedését.

A zeller emellett olyan összetett anyagokat is tartalmazhat, amelyek védelmet nyújtanak a rákos sejtek proliferációjával (növekedésével) szemben. Ezek acetilén vegyületek, amelyek megakadályozzák a tumor növekedését.

Afrodiziákum is?

Érdemes megemlíteni a zellerhez kapcsolódó nézetet, miszerint afrodiziákus hatása is van. Úgy tűnik, hogy a friss zellerszárak növelik a tesztoszteron termelését, és elősegítik az androsteron felszabadulását, amely a verejtékben feromonként jelen lévő afrodiziákum.

Az egyik legjobb módja annak, hogy élvezhessük a zeller előnyeit, ha a szárak rendszeres rágása mellett friss gyümölcslevekben fogyasztjuk a szárat és a leveleket. Ha van gyümölcscentrifugánk, jó összetétel lehet a következő: 2-3 zellerszár levelekkel, 3-4 répa jól megmosva (lehetőleg bio) és 2 alma.

Fontos! A zeller a peszticidekkel és műtrágyákkal leginkább szennyezett 10 zöldség között szerepel. Mivel a növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, onnan tehát mosással, hámozással el is lehet távolítani a nagy részüket. Fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt!

(Franciából fordította: boka)