Talpmasszázs: milyen betegségekre jó?

Mi mindenre jó a talpmasszázs (hivatalos nevén reflexzóna-terápia)? Felsorolni is sok lenne. Egy biztos, a gyógymód alkalmazói szerint a reflexológiai kezelés a leghatékonyabban akkor működik, ha makacs, évek óta húzódó, vagyis krónikus panaszokról van szó.

– Hogyan került kapcsolatba a talpmasszázzsal? – kérdeztem Kürti Gábor reflexológust.

– Idén múlt 22 éve, hogy megismerkedtem ezzel a gyógymóddal. Súlyos betegségből hoztak rendbe talpmasszázzsal, néhány hét alatt. Azóta a reflexológia elkötelezett híve vagyok. Az egyik legjobb, otthon is veszélytelenül alkalmazható természetgyógyászati módszernek tartom, nemcsak kezelek vele, hanem tanítom is a házi használatát.

– Milyen betegségek esetén hatékony ez a gyógymód?

– Olyan krónikus, „ezzel együtt kell élnie” típusú betegségekben is segíthet, amelyekkel már megjártak számos orvost. Lehet, hogy a beteg tünetei, panaszai esetleg enyhültek a rendelt gyógyszerek hatására, magát az alapproblémát azonban nem sikerült meggyógyítani. Ilyenkor valóságos csodát tesz a talpmasszázs azzal, hogy mozgósítja az öngyógyító folyamatokat, és lassan, de biztosan áthangolja a szervezetet a betegségtől az egészség irányába, visszaállítja a belső harmóniát.

– Rendkívül eredményesen alkalmazható akkor is, ha valamilyen heveny panaszról van szó. Csak egyetlen példa: ha érezzük, hogy árpa kezd nőni a szemünkön, akkor ha azonnal megmasszírozzuk a megfelelő zónát a talpon a második és a harmadik ujjunk alatt, lehet, hogy elő sem jön, hanem máris visszahúzódik a készülő árpa.

– Van-e valamilyen titka a talpmasszázsnak, Ön szerint mitől hat ilyen eredményesen?

– Ezt a kérdést már sokszor feltettem önmagamnak. Hogyan, mitől képes minderre ez a világ számos táján több ezer éve ismert és alkalmazott, immár 9 éve Magyarországon is legálisan gyakorolható gyógyító módszer? Sikerének, eredményességének a fő titka talán az, hogy az egész szervezetre, sőt a test-lélek-szellem hármas egységének mindegyik alkotóelemére hat. Mindenképpen holisztikus eljárásnak minősíthetjük, hiszen a lényege nem az, hogy a talpmasszázzsal elsősorban egy-egy külön szerv működését befolyásoljuk – bár kétségtelenül ez is lehetséges vele –, hanem a szervezet egészére, egyszerre gyakorolunk hatást.

– Erre persze az orvosoknak is megvan minden lehetőségük.

– Ez igaz, de a lehetőség megmarad inkább csak annak, és ritkán valósul meg. A modern – pontosabb szóhasználattal: nyugati – orvostudomány egyre jobban szakosodik, és bár művelői kiválóan ismerik a saját szűken vett szakterületüket, mintha meg sem látnák és többnyire nem is értékelik a szervezet más részeinek segélykérő jelzéseit. A talpreflexológiával és más hasonló komplementer gyógyító eljárásokkal viszont az egész szervezetre hatunk. Arra az egyszeri és megismételhetetlen csodára, amit embernek hívunk.

– Van-e ellenjavallat, tiltó körülmény az alkalmazásban?

– Van néhány ilyen állapot, körülmény, és ezeket természetesen figyelembe is vesszük, mielőtt a kezelés megkezdéséről döntünk. De általában véve igaz, hogy a talpmasszázs egészségi állapotra és korra való tekintet nélkül szinte mindenkinél eredményesen alkalmazható – csecsemőtől a 99 évesig. És ami külön öröm: a picik persze sokkal jobban reagálnak rá, mint a szüleik vagy a még idősebbek, és gyorsabban is gyógyulnak. Gyakran előfordul, hogy amikor elhoznak egy gyereket a rendelésemre, látom a szemén és a viselkedésén, mennyire gyanakszik, esetleg félelmében még el is sírja magát, hisz előttem jó pár orvosnál jártak már, és mindig történt vele „valami”. De ha nagy nehezen, esetleg még a könnyeivel küszködve végül odanyújtja a talpacskáját, elég egy-két perc, és már mosolyog is. És aztán persze szinte haza sem akar menni, annyira jólesik neki a kezelés.

bo-ka

(x)

Kürti Gábor rendszeresen tart egynapos kezdő talpmasszázs tanfolyamokat Budapesten és vidéken. A részletekhez kattintson ide

Jelentkezés: (30)-996-2787, kurti.gabor@natursziget.com