Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Allergia gyógyítása – komplex módon

Milyen minőségű innivalót és mennyit iszom naponta?

Szerencsére egyre többen ismerik fel a víz gyógyító erejét. Az emberi szervezet kétharmada vízből áll, s mint testazonos természetes anyag segítheti, sejtszinten támogathatja életműködésünket. A jó minőségű ivóvíz fogyasztása kedvező folyamatokat indíthat el testünkben, akár vérkeringésünket, akár anyagcsere-folyamatainkat tekintve. Igyekezzünk forrás- és vagy ásványvizet, gyógyvizeket fogyasztani. A cukros, mesterséges édesítővel készült, netán tartósítószert tartalmazó vagy bizonytalan összetételű üdítőket igyekezzünk elkerülni.

A folyadék mennyiségi bevitele természetesen egyénenként változó, többféle irányzat alapján – és tapasztalatom szerint – a testsúly 25 kg-ja alapján napi egy liter ajánlott, egészséges egyént feltételezve. (Tehát a példa alapján egy 50 kg-os embernek minimum 2 liter a napi folyadékigénye.)

Emésztésem, székletürítésem karbantartom-e, figyelek-e rá?

A napi szintű normál széklet elérése szükséges felnőttnek, gyermeknek és idős kor esetén egyaránt. Táplálkozásunkban a gazdag élelmirost-tartalmú ételek fokozatos bevitelével is támogathatjuk az egészséges emésztést és rendszerességének kialakítását. Gyakran szemérmességből nem beszélünk ezekről az élettanilag fontos kérdésekről.

Természetesen lehetnek ritkán, indokolt esetben (ételtől, kevés folyadékbeviteltől, utazás miatt, egyéb betegségek stb.) ettől eltérő helyzetek is.
Figyeljünk testünk funkcióira, ismerjük meg jobban testünk igényét, működését.

A kamaszodó gyermekeket nevelő szülőknek itt hívom fel a figyelmét gyermekeik ilyen irányú problémáira, melyekre gyakran csak az orvosi rendelőkben derül fény. A gyermekek felvilágosítása alapvető élettani kérdésekben is nélkülözhetetlen, sőt a tanulmányi eredményre is kiható tényező.

Tartok-e böjtnapokat? Évszakváltáskor méregtelenítem-e szervezetemet, tehermentesítem a májamat és más szerveimet?

A böjt, böjtölés története az ókorba nyúlik vissza, amikor a vallási ünnepeket egybekötötték a megelőző böjttel. A hívők a testükben felhalmozódott salakanyagok mellett a mérgező, tisztátalan gondolatoktól is megszabadultak.

A magyar néphagyományban is gyakran találkozunk a böjt fogalmával. A böjt élettani hatásai mellett kapcsolódik különböző fogadalmakhoz, megvalósítandó célokhoz, bűnbocsánat kéréséhez, vagyis nemcsak testileg, hanem lelkileg is segít a megtisztulásban.

Aki még sohasem böjtölt, annak javaslom az egynapos böjtkúrát, amikor egy általa megválasztott napon (havonta, kéthetente egyszer) vagy csak a kedvelt gyümölcsfélét (alma vagy szőlő, körte stb.), vagy csak zöldségfélét (sárgarépa vagy karalábé stb.) és a megszokottnál több ásványvizet fogyaszt a nap folyamán, ezzel tehermentesítve az emésztőrendszerét.