Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Allergia gyógyítása – komplex módon

Az évszakváltásoknál személyre szabott méregtelenítő, tisztító teák fogyasztása javasolt. A fitoterapeuta által egyénre szabott teakeverék számos más előnye mellett hatékonyan erősíti az immunrendszert. Az évszakváltó (tavaszi/őszi) tisztító-méregtelenítő teák legfontosabb gyógynövényei a teljesség igénye nélkül: nyírfalevél, aranyvessző, hársfavirág, bodzavirág és -bogyó, kamilla, borsmenta, orbáncfű, édeskömény, cickafarkfű, citromfű, borókabogyó, csalánlevél, lenmag stb.

Mozgás és/vagy bármely sporttevékenységgel erősítem-e a testem?

Nélkülözhetetlen a testmozgás beiktatása életünkbe. Erős fizikummal nagyobb esélyünk van bármely kór elleni harcban, hiszen a mozgásnak az egészségvédő szerepe mellett az idegrendszert erősítő hatása is fontos tényező. Allergiások számára a légzőszerveket erősítő gyakorlatok kifejezetten előnyösek. Ilyen például a rendszeres úszás, a kocogás, de a jóga is.

Lelki állapotom támogatja-e a gyógyulásomat, tudok-e hinni abban, hogy az allergiából is meggyógyulhatok?

Ez az utolsó, megválaszolást igénylő kérdés, amely fontosságát tekintve az első helyre sorolható, de csak akkor, ha már valamennyi válaszunkkal elkészültünk.

Hitünk a gyógyulás lehetőségében a szervezet öngyógyító mechanizmusának fokozott működését idézi elő. Amennyiben át tudjuk hangolni bármely (számtalan elismert) módszerrel gondolkodásunkat pozitív irányba, akkor ott a kételkedésnek már nincs helye.

Az allergiás megbetegedések pontos okait még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy a stresszes, hajszolt életmódot folytató egyének esetében gyakoribb annak előfordulása. Szervezetünk jelez, ha mostohán bánunk vele, és betegséggel, az allergia esetében helytelen immunválaszokkal igyekszik a „kizsákmányolás” ellen tiltakozni.

Törekedjünk arra, hogy életünkre ne a rohanás, a pénz és az anyagiak hajszolása legyen jellemző. A belső értékek, a nyugalom keresése és megteremtése érdekében munkálkodjunk. Sokféle módszer, akár a keleti filozófiákra épített sportok is a rendelkezésére állnak ma annak, aki a harmóniát keresi. Ilyen lehet az agykontroll, az autogén tréning, a jóga, a csikung, a tajcsi stb.

Aki allergiás, az tudatosan – még a pollenszezon előtt – keresse azokat a fürdőhelyeket, ahol kis odafigyeléssel kiderülhet, mely gyógyvíz tartalmaz sok kalciumot, gyógyító ásványi anyagokat. Esetleg az üdülés vagy pihenés során sóbarlang terápiát is igénybe tud majd venni (Cserkeszőlő sóbarlang terápiával, Budapesten a Gellért Fürdő, Gyopárosfürdő stb.) Kiváló megelőző terápia a tengervízben való fürdőzés. Mindez csak akkor éri el a célját, ha közben pihenni, regenerálódni is tudunk.

Dr. Oláh Andort idézve remélem, megerősítek mindenkit abban, hogy nem hiába gondoltuk végig az elkövetkezendő tennivalóinkat:

„Aki teljesen helyre akarja állítani az egészségét, és teljesen egészséges akar maradni, annak a természetes élet- és gyógymódok egészét kell igénybe venni, állandó, intenzív kapcsolatban kell lennie, maradnia a természettel és mindazzal, ami természetes.”

* * *

Személyes problémára, felmerülő kérdésre e-mailben szívesen válaszolok, egyéb személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás

(Folytatjuk)