Az Alzheimer-kóros betegnek felírt gyógyszer ront az állapotán

A Ginkgo bilobát (páfrányfenyő) Európa-szerte használják idegrendszeri eredetű problémák kezelésére, mert javítja a keringést az agyban, valamint antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz. Figyelmeztetés: nem szabad szednie annak, aki vérhígítót vagy antidepresszánst kap.

Otthoni támogatás

Az Alzheimer-betegnek a kór előrehaladtával támogatásra lesz szüksége. A családtagok úgy tudnak segíteni, ha megpróbálják megérteni, hogy a beteg miként észleli a körülötte levő világot. Egyszerűsítsék le a beteg környezetét! Rakjanak ki emlékeztető cédulákat, írják fel rá a rutinfeladatokat is! Teremtsenek lehetőséget, hogy a beteg beszéljen a változásokról és az életében jelenlévő kihívásokról!

További praktikus tanácsok

Az Alzheimer-beteg látását és hallását rendszeresen ellenőriztetni kell! Ha problémát találnak, sokat segíthet a hallókészülék, a szemüveg vagy a hályogot eltávolító műtét.
Az étkezéssel kapcsolatban javasolt:

  • Többlet kalóriákat tartalmazó étrend az erősebb fizikai aktivitás és a nyugtalanság miatt.
  • A táplálkozás felügyelete. Ezek az emberek gyakran elfelejtenek enni és inni, könnyen kiszáradhatnak.

Az Alzheimer Szövetség (USA) Biztonságos visszatérés programja alapján az Alzheimer-betegeknek tanácsos azonosító karkötőt viselniük. Ha egy beteg eltéved vagy eltűnik, a gondozó értesíteni tudja a rendőrséget és a szövetség irodáját – ahol az illetőről megtalálhatók a szükséges adatok.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy az AD megelőzhető, néhány tanácsot érdemes megfogadni, különösen, ha már előfordult hasonló megbetegedés a családban. Ne felejtsünk el azonban konzultálni az orvossal, ha valamilyen gyógyszert szedünk!

  • Fogyasszunk zsírszegény táplálékot!
  • Heti 2-3 alkalommal együnk ómega-3 zsírsavakban gazdag tonhalat, lazacot vagy makrélát.
  • Csökkentsük a margarinban, vajban és tejtermékekben található linolénsav bevitelét!
  • Növeljük az antioxidánsok bevitelét!
  • Tartsuk normál értéken a vérnyomásunkat!
  • Maradjunk szellemileg aktívak, és ápoljuk a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal!

(Forrás: Alzheimer’s: Drugs may do more damage than the disease; The New York Times Health Guide, angolból fordította: Vég Erzsébet)