Borsó, kéksajt a rák, az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

A zöldborsó, a szójabab, a kukorica és a kéksajt segít a betegségek megelőzésében. A spermidin nevű hatóanyagban gazdag összetevők védhetnek a Parkinson- és az Alzheimer-kór, továbbá bizonyos rákfajták ellen. Olyan összetevőt fedeztek fel ezekben az ételekben, amelyek visszaforgatják az idő kerekét a szervezetben, mintegy megfiatalítva azt.

A B-vitaminok lassíthatják az Alzheimer-kór kialakulását?

Magasabb képzettségű embereknél nehezebben kimutatható az Alzheimer-kór kialakulásának kezdete. A pontatlan diagnózis miatt a betegek gyógyszeradagolása is gondot okozhat – figyelmeztet egy cambridge-i neurológus professzor. Ugyanakkor egy másik brit kutatás rávilágított, hogy a B-vitaminok lassíthatják, de akár meg is állíthatják az Alzheimer-kór agyban végzett pusztítását.

Költséges népbetegség

Az Alzheimer-kór a 21. század legjelentősebb egészségügyi krízise. Az Alzheimer-kórra és egyéb demenciákra költött összegek a teljes GDP 1%-át teszik ki, s tovább növekszenek. A világ kormányai szánalmasan készületlenek a betegségnek a gazdaságra és társadalomra gyakorolt bomlasztó hatásával szemben.

Orvosok 5 legveszélyesebb hazugsága

A cím kissé mellbevágó. Hogy igaz-e? Döntse el ki-ki saját maga. Remélhető, hogy nálunk nem ilyen borús a helyzet, orvosaink nyitottabbak, de a német cikkben figyelemre érdemes és érdekes megállapításokat olvashatunk.

Szemvizsgálattal az Alzheimer-kór is kiszűrhető

Az amerikai tudósok felfedezték, hogy a látás nem gyógyított zavarai idős korban jelentősen növelik az Alzheimer betegség kifejlődését – közli az EurekAlert! A demencia valószínűségét 64 százalékkal csökkenti az időben elvégzett szűrővizsgálat.

Kattints, Nagyi!

A technológia agyműködésre kifejtett hatásaival foglalkozó kutatás során arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az internethasználat, különösen a keresés frissen tarthatja az idősek elméjét.

Jelnyelv a dementia felismeréséhez

Hogyan lehet felfedezni a dementia első jeleit egy siket embernél? A szellemi hanyatlás és az Alzheimer kór őket is sújthatja, ám sokkal nehezebb ezt a korai stádiumban felfedezni, kezelni…

Az Alzheimer-kóros betegnek felírt gyógyszer ront az állapotán

Kutatók attól tartanak, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek beszédképességének gyors romlásához nagyobb mértékben hozzájárulhatnak a számukra felírt gyógyszerek, mint maga a betegség. Az Alzheimer-kór leginkább a memóriát, a gondolkodást és a viselkedést érinti.

Az Alzheimer-kór és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága

Becslések szerint, a Föld 65 éven felüli lakóinak 5-10 százaléka szenved Alzheimer-kórban. Annak agresszív terjedése miatt, húszévenként megdup­lázódhat a betegek létszáma, így 2040-re elérheti a 81 milliót. Magyarországon jelenleg 160-200 ezren lehetnek betegek.

Halott sejtekből élő szövet?

Az Alzheimer- és a Parkinson-kórral küzdő betegek kezelésében új távlatokat nyithat, hogy egy brit laborban sikerült halott embriókból eltávolított sejteket átültetni és belőlük élő szövetet létrehozni. Persze etikai problémákat is felvetnek ezek a fejlemények.