Borsó, kéksajt a rák, az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

A zöldborsó, a szójabab, a kukorica és a kéksajt segít a betegségek megelőzésében. A spermidin nevű hatóanyagban gazdag összetevők védhetnek a Parkinson- és az Alzheimer-kór, továbbá bizonyos rákfajták ellen. Olyan összetevőt fedeztek fel ezekben az ételekben, amelyek visszaforgatják az idő kerekét a szervezetben, mintegy megfiatalítva azt.

Az izraeli Weizmann Intézet tudósai kimutatták, hogy ez a vegyület pozitív értelemben „összezavarja” a test biológiai óráját, így csökkenti a korral járó betegségekre való hajlamot. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az élő sejtekben jelen lévő poliaminok szintjének csökkenése lassítja le a cirkadián ritmust (biológiai órát).

KéksajtA hatást spermidines étrend-kiegészítő segítségével produkálták egereknél. Ez a felfedezés bizonyítja a cirkadián ritmus és az anyagcsere szoros kölcsönhatását, illetve új lehetőségeket nyit meg a belső óra működésének módosítására – fogalmazott dr. Gad Asher.

„A kibillent cirkadián ritmus többféle, korral járó megbetegedéssel is összefügg, beleértve a rákot, az Alzheimer- és a Parkinson-kórt, illetve a gyulladásos kórképeket is” – tette hozzá a szakember.

A poliaminok minden élő szervezetben megtalálható létfontosságú molekulák. Táplálékforrásból kerülnek anyagcsere útján a sejtekbe, ahol kulcsfolyamatokat szabályoznak. Dr. Asher és csapata feltételezte, hogy a poliaminok a cirkadián ritmushoz is hozzájárulnak. Ezt bizonyítja, hogy a poliamin-szintézist gátló szert kapó felnőtt patkányok belső órája átlagosan napi 11 perccel lelassult.

Az eredmények a Cell Metabolism című szaklapban jelentek meg.