A B-vitaminok lassíthatják az Alzheimer-kór kialakulását?

Magasabb képzettségű embereknél nehezebben kimutatható az Alzheimer-kór kialakulásának kezdete. A pontatlan diagnózis miatt a betegek gyógyszeradagolása is gondot okozhat – figyelmeztet egy cambridge-i neurológus professzor. Ugyanakkor egy másik brit kutatás rávilágított, hogy a B-vitaminok lassíthatják, de akár meg is állíthatják az Alzheimer-kór agyban végzett pusztítását.

Megbízhatóak-e a vizsgálati tesztek? Professzor Barbara Sahakian szerint az Alzheimer-kór kezdeti stádiuma kimutathatatlan az intelligens pácienseknél.

Az angliai egészségügyi szolgálat gyógyszerészeti intézete változtatott szakmai protokollján. Három olyan gyógyszert engedélyezett a gyenge vagy korai szakaszban lévő Alzheimer-kórosoknak, amiket eddig csupán a közepes vagy súlyos fázisban levő páciensek kaphattak meg. Magát a reformot üdvözli Sahakian professzor, de felhívja a figyelmet arra, hogy e gyógyszerek engedélyezése nem feltétlenül von maga után lényeges változást a gyógyításban, hiszen az Alzheimer korai szakaszában megbízhatatlanok a kórt diagnosztizáló tesztek.

E korai szakaszban az úgynevezett „minimum szellemi állapotot felmérő” tesztet használják, amelyben olyan triviális kérdések is vannak, mint: Ki a jelenlegi miniszterelnök? Mi a mai dátum? Nevezzen meg három olyan dolgot, amit tegnap csinált! A professzor felhívta a figyelmet a nagyfokú hibalehetőségre: „Ez a szellemi állapotfelmérő nem alkalmas a korai demencia vagy Alzheimer-kór kiszűrésére. Túl könnyen megválaszolhatók a kérdések, az intelligensebb vagy magasabban képzett emberek esetében hamis diagnózishoz vezethet, elfedheti a kór korai szakaszát. Ha a teszt nem alkalmas a kezdő stádiumban levő betegek kiszűrésére, akkor mi értelme lehet a gyógyszeres kezelésben hozott változtatásoknak?”

A professzor hozzátette, hogy léteznek egyéb vizsgálati módok is a betegség kimutatására. Például olyanok, amelyek a vizsgáltak képességét figyelik meg. Például az új ismeretek memorizálásának képességét. Ennek a képességnek a hiánya lehet ugyanis az első jele az Alzheimer-kórnak vagy a demenciának. Az egyik tesztben például hatféle mintázatot jelenítenek meg bizonyos ideig egy képernyőn, és a képek eltűnése után a pácienseknek emlékezniük kell azok pontos helyére. Az egészséges módon idősödő emberek nagyon jól teljesítenek, viszont a betegség korai fázisában lévők sokkal gyengébben emlékeznek a képek elhelyezkedésére.

Forradalmian új „fegyver”

Brit kutatási eredmények igazolják, hogy a B-vitaminok lassíthatják, akár meg is állíthatják az Alzheimer-kór agyban végzett pusztításait.

Nagymennyiségű B vitamin szervezetbe juttatása akár meg is felezheti az agyzsugorodás mértékét. Az agyzsugorodás a memóriazavar és a demencia egyik fizikai tünete. A vizsgálati eredményeknek olyan drámai volt a hatása, hogy a kutatók szerint ez akár a betegség kezelésében is forradalmat jelenthet. Az agysorvadás vagy zsugorodás valójában az idősödés természetes velejárója, mely enyhe kognitív zavarokat okozhat (memóriazavarok, feledékenység). Az Alzheimer-kórosok szervezetében ezek a folyamatok azonban felgyorsulhatnak. A kutatásban MRI (mágneses rezonanciás képalkotó) vizsgálaton esett át 168 önkéntes, 70 év feletti, enyhe kognitív károsodásban szenvedő beteg. A vizsgálat két éven keresztül tartott. A betegek fele magas dózisú folsavat, B6- és B12-vitamint kapott. A vizsgálat végén a vitaminos kezelésben részesültek eredményei meggyőzőek voltak. A vizsgálatban résztvevő összes megfigyeltnél átlagosan 30 százalékkal csökkent a demenciával összefüggő agysorvadás mértéke. A B-vitaminokat szedőknél ez az érték több, mint 53 százalékos csökkenést mutatott. A legnagyobb fokú agysorvadásban szenvedőknél volt a leglátványosabb a sorvadás csökkenése. Mindez olyan biztatónak ígérkezik, hogy az enyhe kognitív zavarban szenvedő betegeknél a B vitamin gyógyterápiás alkalmazásának lehetősége is felmerült. Ahogy David Smith professzor fogalmazott, ez az első olyan kutatás, ami megcsillantotta a reményt az Alzheimer-kór sikeres gyógyítására. Ezek az eredmények forradalmian új lehetőséget mutatnak az eddigi terápiás kezelésekhez képest.

(Forrás: Vitamin B is revolutionary new weapon against Alzheimer’s DiseaseHighly educated people ‘could miss out on Alzheimer’s treatment’, angolból fordította Hunyadi Edit)