Jelnyelv a dementia felismeréséhez

Hogyan lehet felfedezni a dementia első jeleit egy siket embernél? A szellemi hanyatlás és az Alzheimer kór őket is sújthatja, ám sokkal nehezebb ezt a korai stádiumban felfedezni, kezelni…

Angol kutatók a világon eddig egyedülálló vizsgálatot indítottak el a siketek és nagyothallók körében. A kutatás célja, hogy az angol jelnyelvet használók körében is mielőbb észrevehetők legyenek a dementia, vagyis a szellemi hanyatlás első jelei. A megfelelő segítségnyújtás és megelőzés érdekében a jelnyelv ilyen irányú fejlesztésén dolgoznak.

A Manchesteri Egyetem, a Londoni Egyetem (University College London, City University London) és a Siketek és Nagyothallók Királyi Alapítványa halló és siket kutatókat hívott össze, több tudományterületről, többek között dementia gondozás, szociális munkás, időskori pszichiátria, pszichológia, siketség kutatás és jelnyelvi kutatás területéről.

A kutatás vezetője, Alys Young elmondása szerint egyelőre kérdéses, hogy a siketek mennyiben élik meg másként a szellemi hanyatlást, mint a hallók. A kezelés és a támogatás egyelőre a hallókhoz igazodik, a siket betegek körében még nincs elég tapasztalat. A dementia gondozás területén szinte teljes hiány mutatkozik a siketeknek szóló szolgáltatásokból és az angol jelnyelvből is hiányzik a diagnózis megállapításához, tolmácsolásához szükséges „szókészlet”. Ez félreértésekhez vezethet, mert az egyes kultúrákban bizonyos szavak, kifejezések mást jelentenek.

A kutatók a normális öregedési folyamatokat is tanulmányozni fogják olyan jelnyelvet használó siketek körében, akik éves rendszerességgel együtt üdülnek angol szervezetek jóvoltából. A csoport dementiában szenvedő siketekkel és gondozóikkal is együtt fog dolgozni, hogy megismerje, hogyan élik meg a betegséggel való együttélést, mi a fontos számukra a gondozás során. Ezek alapján már könnyebb lesz a betegséget a korai stádiumban felismerni és támogatást nyújtani a betegeknek.

A dementia korai felismerése nagyon sok előnnyel jár, hiszen könnyebb a kezelés, több időt lehet a betegre fordítani és a családnak is több ideje van a megfelelő kezelés és támogatás kiválasztására, jobb életminőséget lehet biztosítani a betegeknek. Jelenleg nehézséget okoz az információ hiány és a diagnosztikai eszközök hiánya a jelnyelvben és az, hogy siket közösségek kevésbé vannak tudatában a betegségnek. A kutatás előnyeit a siket betegek és családjuk, gondozóik is érezni fogják. A tanulmányok várhatóan segítenek a betegséget és egy korábban elhanyagolt nyelvet és kultúrát is jobban megérteni.

Ez az első olyan kutatás, mely segíthet megérteni, a siket betegek hogyan élik meg az időskori szellemi hanyatlást. A dementiában szenvedő betegegek eleve nehezebben kommunikálnak és ezt a hallás csökkenése vagy hiánya tovább fokozza. Tény, hogy amennyiben a siketség miatt nem sikerül a diagnózist felállítani, a beteg nem kaphat megfelelő kezelést sem, pedig ez segíthet kezelni a tüneteket és akkor a betegek tovább képesek önállóan élni. A kutatók szerint tíz éven belül közel tízmillió beteget érinthet ez a betegség csak az Egyesült Királyságban, ezért is olyan fontos, hogy időben cselekedjenek.

(Forrás: Dementia Study Launched Within The Deaf Community, angolból fordította: G. Á.)