Az intenzíven kezelt betegek egy évig is zavartak lehetnek

Az intenzív osztályon kezelt súlyos betegek – függetlenül attól, mivel kezelték őket – igen gyakran kognitív deficittel hagyják el a kórházat: olyan tünetekkel, mint a súlyos agyi traumán átesettek vagy az enyhe Alzheimer-kórosok. Ez az állapot – a Vanderbilt Egyetem (Tennessee, Egyesült Államok) kutatói szerint – egy évig is eltarthat.

Bajaink eredete

Depresszió, demencia, alkoholfüggőség és sztrók – ezek az európai lakosság körében leggyakrabban előforduló betegségek. Mivel a legtöbb ilyen betegséget több éves késéssel vagy sokszor egyáltalán nem diagnosztizálják és a betegeknek legfeljebb a harmada kap kezelést, e betegségek valódi mértéke és társadalmi terhe igen súlyos lehet.

Kattints, Nagyi!

A technológia agyműködésre kifejtett hatásaival foglalkozó kutatás során arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az internethasználat, különösen a keresés frissen tarthatja az idősek elméjét.

Jelnyelv a dementia felismeréséhez

Hogyan lehet felfedezni a dementia első jeleit egy siket embernél? A szellemi hanyatlás és az Alzheimer kór őket is sújthatja, ám sokkal nehezebb ezt a korai stádiumban felfedezni, kezelni…