Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Allergia, szénanátha ellen: szőlőmag, Aloe vera, korallból kivont kalcium

A szénanátha ellen küzdők között mind többen érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt. A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) számos hatékony módszer ismert, így az akupunktúra, a galagonya, a gyömbér-, az Aloe vera- vagy a szőlőmag-kivonatot tartalmazó tea inhalálása.

A HKO alapelve, hogy a szervezet számára szükséges dolgokat mind meg lehet találni a természetben és a legjobb onnan felvenni. Ennek megfelelően a hagyományos kínai orvoslásban allergiaszezon esetén sem használnak szintetikus vitaminokat. A C vitamint – melynek bevitelével kedvező eredmény érhető el – például csipkebogyóból, gabonafélékből, kukoricából, búzából nyerik, de a galagonyát is igen fontos C-vitamin-forrásként tartják számon.

A tüdő csi felszabadítása

„A kínaiak a szénanáthát többnyire a tüdőt megtámadó meleg, szeles körülményeknek tulajdonítják, ezért az orvos a tüdő csijét igyekszik felszabadítani a meleg szeles befolyás alól, általában akupunktúrás kezeléssel”, magyarázza dr. Chen Zhen egyetemi professzor, a HKO oktatója, aki kínai és nyugati orvosi diplomával egyaránt rendelkezik,

A másik fontos szempont az immunrendszer általános felerősítése, hogy a szervezet könnyebben felvegye a harcot az allergénekkel szemben. Ennek eszközei például: a gyömbér tea gyakori fogyasztása, mely stimulálja a felső légutak és a tüdő meridiánjait, aktivizálva a védekezést; a kasvirág (Echinacea), a gyömbér-, az Aloe vera- és a szőlőmag-kivonatot tartalmazó tea inhalálása.

Emellett kalciumot is alkalmaznak, ami a nyugati orvoslásban is alkalmazott módszer. A természetes eredetű – például korallból kivont – kalciumtartalmú készítmény szervezetben való felszívódása és hasznosulása ugyanis igen kedvező hatású.

Mindennapi haj- és orrmosás

„A védekezéshez azonban érdemes néhány további egyszerűen kivitelezhető tanácsot is megfogadni”, teszi hozzá Dr. Chen Zhen. „Az allergiával küzdő személy mindennap lehetőleg lefekvés előtt mosson hajat (férfiak szakállat, bajuszt is), és – talán meglepő, de – orrot is a benne megtelepedő allergének eltávolítása céljából. Az allergiában szenvedők, miután hazaértek, cseréljék le, különítsék el a napközben viselt ruháikat, ezzel is csökkentve a rájuk került pollenek okozta irritációt. Étkezésünk tudatosabbá tételével szintén hozzájárulhatunk a kezelések eredményességéhez. Az ételkészítés során ügyeljünk arra, hogy ne készítsünk túlzottan csípős, fokhagymás, újhagymás, illetve nehezen emészthető – zsíros, rántott – fogásokat.”

(Forrás és további információ: Privy Council Communications)