Máj, epe – és otthoni gyógyítójuk, a moxa

Tavasszal fokozottan érintett a máj-epehólyag energetikai funkciókör területe, és ez többféle tünet, panasz hátterében állhat. Az otthoni öngyógyító lehetőségek közül most egy tüzes megoldást ajánl Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász. Cikke egyfajta bevezetésként szolgál a moxa és a moxaterápia rejtelmeibe, kedvet csinál ehhez a módszerhez.

A kínai gyógyászat lehet a kulcsa a diabétesz kezelésének

Egy nemzetközi kutatásból kiderült, hogy a hagyományos kínai gyógyászat lehet a leghatékonyabb fegyver a 2-es típusú diabétesz elleni harcban. A kutatócsoport Dr. Sanjoy Paul, a Queenslandi Egyetem, és Lilong Ji, a Pekingi Egyetem munkatársának vezetésével kimutatta, hogy a konvencionális gyógyszerek jelentősen hatékonyabban működnek, amikor a hagyományos kínai orvosságokkal együtt alkalmazzák őket a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

Reménytelenségből egy új élet felé (2.)

A következőkben egy olyan ifjú hölggyel beszélgetek, aki nagyon komoly, összetett kardiológiai problémákkal fordult a 3-1-2 meridiángyakorlat és a Hagyományos Kínai Orvoslás világa felé. László Mária immár fél éve végzi naponta a gyakorlatot, és remek eredményekkel büszkélkedhet. Orvosi felügyelet mellett csökkenthette a gyógyszereit – és nem utolsósorban javult a közérzete, az erőnléte.

Reménytelenségből egy új élet felé

Az alábbiakban megismerhetjük egy olyan mozgássérült fiatalember esetét, aki meglehetősen sok és összetett problémával fordult a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) felé, bízva állapota javulásában. Gortva János május eleje óta, tehát 6 hónapja végzi a számára összeállított akupresszúrát, illetve két hete használja az Acu Tape orvosi izomragasztást. A következőkben a tapasztalatairól fogunk beszélgetni.

A Sárga Császár Belső Könyve – a hagyományos kínai orvoslás alapműve

„Akikben kiegyensúlyozott a Yin és a Yang, ők csendes életet élnek, nem érdekli őket a hírnév, a gazdagság. Mivel mentálisan nyugodtak, semmitől nem félnek. Mivel aszketikusak, általában nincsenek kitörő érzelmeik. A természettel összhangban élnek és dolgoznak, és nem küzdenek másokkal valami birtoklásáért. Jól alkalmazkodnak az évszakok változásaihoz. Akkor is szerények, ha magas hivatalt töltenek be. Másokat nem erővel, hanem észérvekkel győznek meg. A dolgoknak ez a legjobb rendje.”

Melegítő ételek, italok, fűszerek

A tél derekán járunk, hideg, zimankós az idő, és ez sokunknál együtt jár azzal, hogy majd’ megfagy a kezünk, lábunk. Ez ellen azonban tehetünk: aki fázós, figyeljen a táplálkozására, fogyasszon melegítő hatású ételeket – tanácsolják a hagyományos kínai orvoslás (hko) követői.

Hőség ellen: meleg tea és köldöktakaró

A stresszoldás és a pozitív gondolkodás alapvető fontosságú a harmonikus életvitelhez. A hagyományos kínai orvoslás a nyári kánikulában a langyos italok, a könnyű levesek, a gyömbér, az újhagyma és a fokhagyma fogyasztását, éjjel pedig a köldök betakarását javasolja.

A keleti és a nyugati orvoslás – különbségek a betegségek kezelésében

Míg a hagyományos kínai orvoslás (TCM vagy HKO) a betegségmegelőzésre helyezi a hangsúlyt, és az embert egységes egészként kezelve vizsgálja a testi és lelki tüneteket, a nyugati orvoslásban a betegség, a gyógyszerek és a szervezet molekuláris vizsgálata van előtérben.

Allergia, szénanátha ellen: szőlőmag, Aloe vera, korallból kivont kalcium

A szénanátha ellen küzdők között mind többen érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt. A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) számos hatékony módszer ismert, így az akupunktúra, a galagonya, a gyömbér-, az Aloe vera- vagy a szőlőmag-kivonatot tartalmazó tea inhalálása.

III. Kínai–Magyar HKO-konferencia

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ), a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete (HKOME), valamint a Heilongjiangi és a ChangChuni Egyetem közreműködésével Siófokon tartják a hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó konferenciát.