Máj, epe – és otthoni gyógyítójuk, a moxa

Tavasszal fokozottan érintett a máj-epehólyag energetikai funkciókör területe, és ez többféle tünet, panasz hátterében állhat. Az otthoni öngyógyító lehetőségek közül most egy tüzes megoldást ajánl Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász. Cikke egyfajta bevezetésként szolgál a moxa és a moxaterápia rejtelmeibe, kedvet csinál ehhez a módszerhez.

Tavasszal – mint korábban már írtam róla a Natúrszigeten – a máj és az epehólyag támadásával kell szembe nézni. Ezt nem úgy kell érteni, hogy félni kell tőlük! Okos táplálkozással, gyűlölködés- és dühmentes élettel segíthetünk ezen szerveinken is. Mivel minden mindennel összefügg, fontos, hogy a többi szervünk működését is segítve éljünk.

Mi a moxa, és mire jó?

Ebben a cikkemben az egyik kezelési lehetőségre térek ki, mégpedig a csodálatos moxa terápiára. Számomra ez egy olyan lehetőség, mellyel ebben a feszültségekkel, dühvel és gyűlölködéssel teli világban is lehet egészségesebben élni. Ma szinte minden ember félelemmel és töprengéssel tölti mindennapjait, hiszen ez egy eddig ismeretlen világ, sok esetben felborult értékrenddel.

Mi is a moxa? Egy parázslóan égő, gyógynövény alapanyagú szivar, mely magas hőfokon ég, infravörös fényt sugároz és füstje is van. A hagyományos kínai orvoslást (hko) tanuló természetgyógyászok, orvosok általában erősen korlátozott képzésben részesülnek a moxa terápiával kapcsolatban. A gyakorlati tapasztalatszerzés az oktatás keretein belül ritka és túl rövid ideig tart. A képzés alig néhány alapvető moxa-technika bemutatásából áll.

A kezdők, a kezeltek kíváncsiak a moxából kiáramló füstre, forróságra, piros fényre. Természetesen a tűz okozta félelem is szerepet játszik, és a várható hatásokkal sincsenek tisztában. Általában azt az információt hallják, hogy a moxát rövid ideig és kevés alkalommal használják, ellentétben a keleten való tényleges alkalmazással. Természetesen a nyugati ember gondolkodásában az energiák áramoltatása nem természetes, attól függetlenül keleten ezt már vagy 8000 éve bevezették a kezelésekbe, jelentős sikerekkel.

Kezdjük a vesével, töltsük fel magunkat energiával

Bár a máj-epehólyagról van szó, viszont minden mindennel összefügg, és így az első feladat a hko felfogása szerint a Vese-1 (V-1) pont kezelése moxával.

A V-1 pont kezelése a következő problémák esetén jön szóba: szorongás, feledékenység, impotencia, alvászavarok, sokk, fáradtság, magas vérnyomás, epilepszia, ingerlékenység, agyvérzés (apoplexia), mellkasi feszülés, látászavar, köhögés.

Érdekesség, hogy a máj-epehólyag funkciókör sérülése felel a látászavarért, az ingerlékenységért, a fáradtság egyes formáiért, és itt is tetten érhető az összefüggések rendszere.

Három máj akupont és a moxa

A máj moxás kezelése szintén fontos tavasszal a következő 3 akupresszúrás ponton: M-1, M-2, M-3.

Ennek javallatai: feszültségérzet, ájulás, görcsroham, látászavar, szédülés, vizelési zavar, vándorló fájdalom, torokfájás, feszültségérzet, émelygés, hányinger, térdfájdalmak, magas vérnyomás, álmatlanság, hónalj vagy/és nyak duzzanata, alhasi fájdalmak.

A moxa használata egyszerű, ha valaki már ismeri és elsajátította a módszert. Mivel azonban mindennel, ami segíthet, bajt is lehet csinálni, kérem ennek a cikknek az olvasóit, keressenek egy megbízható terapeutát, aki elmagyarázza, megmutatja a moxa használatát, így megtanulhatják a helyes alkalmazását.

Nemcsak az évek száma fontos, hanem a minőségi élet is

Ha ön szeretne tenni az egészségéért, a lehetősége megvan hozzá, csak tenni és tenni kell. Nemcsak az a fontos, hogy hány évet él az ember, hanem az is, hogy milyen minőségben. Jómagam több pontot moxálok hetente, és eddig egészségesnek érzem magam. Telefonon is szívesen segítek, ha felhív. Ezzel kapcsolatban sajnos nincs módom tanfolyamot tartani, de a gyakorlatban szívesen megmutathatom a használatot egy műhelygyakorlat során.

Jó egészséget!

Sztojalovszky Gábor
akupresszőr, természetgyógyász
Tel.: +36 (50) 110 5977

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tavaszi szél vizet áraszt, és megbetegíthet