Reménytelenségből egy új élet felé

Az alábbiakban megismerhetjük egy olyan mozgássérült fiatalember esetét, aki meglehetősen sok és összetett problémával fordult a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) felé, bízva állapota javulásában. Gortva János május eleje óta, tehát 6 hónapja végzi a számára összeállított akupresszúrát, illetve két hete használja az Acu Tape orvosi izomragasztást. A következőkben a tapasztalatairól fogunk beszélgetni.

Quastné Rigó Katalin: Köszönöm, hogy vállaltad a beszélgetést. Először is arra kérlek, hogy mondd el, milyen problémával fordultál hozzám, illetve milyen panaszaid voltak.

Gortva János: Örömmel osztom meg a tapasztalataimat. Történetem a születésemkor bekövetkező oxigénhiánnyal kezdődött. Ezt követően izommerevség alakult ki a lábaimban, ami miatt később dongaláb jött létre, illetve az utóbbi években gerincbántalmak és látásproblémák gyötörtek. Egy ideje pedig folyamatosan romlott az állapotom. A fájdalmaim fokozódtak, egyre nagyobb problémát jelentett a mozgás. Komolyan felmerült annak lehetősége, hogy hamarosan kerekesszékbe kényszerülök, hiszen időnként már a lakáson belüli helyváltoztatás is iszonyatosan nehezemre esett. Ezért fordultam hozzád, illetve a HKO felé.Személyre szabott akupresszúra

Q.R.K.: Ezeken a problémákon kívül voltak más panaszaid is?

G.J.: Igen. Évek óta nagyon intenzíven korpásodott a fejbőröm, hullott a hajam, állandóan jelentős fogkőlerakódás volt a fogaimon, amit a rendszeres fogorvosi kezelés sem tüntetett el. Emellett pedig gyenge, aluszékony voltam, nem tudtam koncentrálni. Általában véve rosszul éreztem magam a bőrömben, és ez kihatott az emberi kapcsolataimra is.

Q.R.K.: Májusban megkaptad a kezelést. Milyen tapasztalataid voltak kezdetben?

G.J.: Számomra is meglepő volt, már az első kezelés után nagyon intenzíven reagáltam. Az első két kezelés alkalmával éreztem, hogy valami nagyon jelentős folyamat indult be, de ekkor még nem tudtam azonosítani.

Q.R.K.: Mikor és hogyan vált számodra egyértelművé, hogy mi is történik?

G.J.: A harmadik kezelési napon. Nagyon intenzív fizikai igénybevételnek voltam kitéve aznap, amit akkor már jó 3 éve egyáltalán nem bírtam. Legnagyobb meglepetésemre elfáradtam ugyan, de nem merültem ki teljesen. Képes voltam a dolgaimat elvégezni, még este is.

Q.R.K.: Nagyon gyorsan reagáltál, gyorsabban, mint az átlag. Az általános jobb közérzet mellett vannak más eredmények is?

G.J.: Igen, már a 6. naptól. Szinte megszűnt a korpásodás, ami évek óta kínzott. Jó ideje szenvedtem állandó gyomorfájással is, amire már nem is kértem kezelést, mert szinte hozzászoktam. Ez a 6. napon megszűnt, és azóta sem tért vissza. A fizikai erőnlétem sokkal jobb lett, a mozgásom könnyebb. Azóta egyszer sem kellett segítséget kérnem a felálláshoz, a helyváltoztatáshoz. Előtte sokszor a néhány méteres távok megtétele is gondot okozott, így például a mellékhelyiség használata. Két hete végeztem a kezelést, amikor azt vettem észre, hogy eltűnt a fogaimról a fogkő. Döbbenten figyeltem a testem reakciót és figyelem azóta is.

Q.R.K.: Körülbelül 3 hét után kiegészítettük a kezelésedet egy 4 fogásos szemmasszázzsal is. Ezzel kapcsolatban van eredményed?

G.J.: Nagyon komoly eredményeim vannak. Állandó fejfájás gyötört, s ha szemüveg nélkül voltam, ez csak fokozódott. 1 hónapja végeztem a szemmasszázst, amikor egyszer szemüveg nélkül néztem rá a teletextre, amit a családom olvasott éppen. Megdöbbenésemre láttam. Korábban még szemüvegben sem. Azóta egyre sűrűbben érzem, hogy fáraszt a szemüveg, erős. Most készülök egy szemvizsgálatra, s nagyon úgy tűnik, hogy megszabadulok néhány dioptriától.Acu Tape szalagok

Q.R.K.: Mesélj az orvosi izomragasztással kapcsolatos tapasztalataidról!

G.J.: 2 hete ragasztottam fel az első citromsárga Acu Tape-et a lábszáramra. A térdhajlattól a talp közepéig ragasztottam. Az Achilles-ínt, illetve a bokát, sarkat rögzíti még a tapasz. A felhelyezés után azt tapasztaltam, hogy az a terület, amit átragasztottam, jóval melegebb, mint a környező területek. Közben olyan érzésem van, mintha sok apró kéz masszírozná az izmokat. Ha állok, akkor nincs az izomban olyan feszítő érzés, mint eddig, olyan mintha kevésbé terhelné az állás. Az első ragasztás 6 napig maradt fent, majd 1 nap szünet után újra ragasztottam. A tapasztalatok másodjára is ismétlődtek.

Q.R.K.: Nagyon szépen köszönöm a beszámolód!

G.J.: Én köszönöm a segítséget! A HKO és az akupresszúra új esélyt adott nekem.

Gortva Jánossal 2012 májusában találkoztam először. Alapos állapotfelmérés után kezelése alapját a 3-1-2 meridiángyakorlat adta, melyre akupresszúrát építettünk. Az akupresszúrát maga végzi, a kapcsolatot levélben tartjuk. Első akupresszúrás kombinációját 5 hónapig végezte bármely változtatás nélkül, majd a hatodik hónapra számos pontját el lehetett venni, illetve egyéb panaszok okainak kezelésének kezdhettünk neki. János meglepő gyorsasággal reagál akupresszúrájára, érzi a meridiánok vonalát, holott ezek térképét sosem mutattam meg neki. Kiváló páciens, mindent elvégez, amit csak kérek tőle, egy akupresszúrát sem hagy ki, s állapotáról folyamatosan beszámol.

Az akupresszúrája alapját képező, reggelente végzett 3-1-2 meridiángyakorlatra a Vese, a Máj és a Lép erősítését, harmonizálását kezdtük meg, mely az általa elmesélt javulásokat hozta. Kezelésének módosítása után a harántcsíkolt izomzatot az Epe-meridiánon keresztül is megerősítettük, s egy eddig még nem is tárgyalt krónikus köhögést is sikerült napok alatt felszámolni a Tüdő csillapításával és a Vastagbél erősítésével.

Az Acu Tape szalagragasztással fizikailag tartjuk a lábszárak izmait, a bokát és az Achilles-ínt, a szalag serkenti a lokális nyirok- és vérkeringést, amely az izmok jobb munkavégzéséhez vezet.

(Egyéni kezelés igénye esetén bátran keressen meg interneten, vagy november 15-től rendelőmben. Minden elérhetőségem megtalálja weboldalamon: http://www.oriolus-med.hu/)

Quastné Rigó Katalin
kutatóbiológus, természetgyógyász, akupresszőr, medical taping terapeuta