Hirdetés

 

Hirdetés

 

Tüdőrákot okozhat az E-vitamin?

Az E-vitamin – magas dózisban, táplálékkiegészítőként fogyasztva – növelheti a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Egy kutatás során 77 000 embert vizsgáltak meg, akik napi 400 mg E-vitamint fogyasztottak. A vizsgált személyeknél 28%-kal nőtt a rák kialakulásának esélye.

Azt tapasztalták, hogy a dohányosok különösen veszélyeztetettek.

Az USA-ban számos szakmai folyóirat (például az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine) ír arról, hogy vitaminszükségletünket gyümölcsökből és zöldségekből kellene fedeznünk, nem pedig táplálékkiegészítőkből.

Az E-vitamin antioxidánsként ismert, amely megóvja a sejteket a szabad gyököktől. Ám nagy adagban prooxidánsként is hathat, a sejtek oxidálódását és sejtkárosodást előidézve.

Az érem két oldala: segíthet és árthat is az E-vitamin

Számtalan tanulmány taglalta már az E-vitamin kétarcúságát. Egyrészt valóban kimutatták, hogy az E-vitaminnak jelentős egészségmegőrző hatása van: védelmet nyújt a sejtkárosító szabad gyökök ellen – nagyon hatékony antioxidáns számos zsírsav számára. Másrészt azt találták, hogy inkább emeli, semmint csökkenti az oxidációt, és felgyorsíthatja mind a szívbetegség, mind a rák támadását a szervezetben, ha valaki dohányzik és nagy mennyiségben fogyaszt többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Az egyik tanulmány szerint az E-vitamin a „reduktív stressz” folytán szívbetegséget válthat ki. A reduktív stresszt a csökkent glutation szint idézi elő – a glutation szervezetünk egyik legerősebb antioxidánsa. Ha a sejtjeink megfelelően működnek, akkor a glutationt éppen a megfelelő mennyiségben állítják elő. Mindazonáltal az is előfordulhat, hogy néhány embernél egy mutáns gén megbontja ezt a finom egyensúlyt, arra serkentvén a sejteket, hogy túl sok glutationt termeljenek.

Folytathatjuk a sort egy másik klasszikus tanulmány eredményével, amelyben kimutatták, hogy az E-vitamin 80%-kal csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A Life Extension magazinban ismertetett vizsgálat ugyanerre a következtetésre jutott, megállapítván, hogy az E-vitamin csökkenti a gyulladást előidéző fehérjék, úgymint a C-reaktív protein (CRP) és az IL 6 magas szintjét, amelyek valószínűleg közreműködnek a szívbetegség kialakulásában.

Ismét más tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy az E-vitamin csökkentheti az asztma és az allergia kialakulásának a veszélyét, segít a menstruációs fájdalom csillapításában, fokozza a vérkeringést cukorbetegség esetén, segít megelőzni a prosztata- és mellrákot, valamint lassítja a szellemi leépülést.

Amint az elmondottakból látható, számos érv támasztja alá az E-vitamin egészségünkre kedvező és kedvezőtlen hatását. Néhány embernél csökkentheti, míg másoknál növelheti a betegségek kockázatát. Dr. Mercola ismert amerikai orvos szakíró megkísérli feltárni az ellentmondás mibenlétét és feloldási lehetőségét.

Különböző E-vitamin-formák: melyik a legjobb?

Az E-vitamint 1922-ben fedezték fel, s azóta folynak a viták arról, hogy az E-vitaminnak melyik típusa a legjobb. Sokan nem tudják, hogy az E-vitamin kifejezés legalább 8, zsírban oldódó antioxidáns vegyületcsaládot jelöl, melyek két molekulacsoportra oszlanak: a tokoferolokra (ezeket tartják az „igazi” E-vitaminnak) és a tokotrienolokra. Mind a tokoferolok, mind a tokotrienolok alcsaládjai 4 különböző formában léteznek: alfa, béta, gamma és delta formában. Mindegyik alcsoportnak megvan a saját, egyedülálló biológiai hatása.


Ideális esetben az E-vitamint vegyesen, a természetes tokoferolok és tokotrienolok széles családjában kellene fogyasztanunk (vagyis az E-vitamin teljes spektrumában), hogy kedvező hatása maximálisan érvényesüljön. S itt máris belebotlunk a fő problémába: az E-vitaminnal a kereskedelemben leginkább szintetikus formájában találkozunk, amivel valójában nem kellene élnünk, ha egészségünk megőrzése fontos nekünk. Ezt kiszűrendő, nem kell mást tennünk, mint figyelmesen elolvasni az élelmiszereken található címkéket. A természetes E-vitamint ugyanis „d-” előtaggal jelölik (d-alfa-tokoferol, d-béta-tokoferol), a szintetikust pedig „dl-” előtaggal. Ha az E-vitamint borostyánkősav vagy ecetsav hozzáadásával stabilizálják, akkor a kémiai neve tokoferolról tokoferilre változik (mint például a d-alfa-tokoferil-szukcinát esetében).

Szervezetünk könnyen megkülönbözteti egymástól a természetes és a szintetikus vitaminokat, és számos tanulmány kimutatta, hogy a természetes E-vitamin bioaktivitása két-háromszor nagyobb, mint az ugyanolyan mennyiségű szintetikus E-vitaminé.

Táplálékunk a legjobb E-vitamin forrásunk, nem a kiegészítők

A szabad gyökök életfolyamataink természetes melléktermékeiként jönnek létre. Az antioxidánsok, köztük az E-vitamin is, lekötik a felesleget, ugyanakkor hagyják, hogy a szabad gyökök maradéka teljesítse egyéb funkcióit, mint a levegő és az étel kémiai energiává történő átalakítását, immunrendszerünk megsegítését különböző kórokozók támadása esetén. Ez a finom egyensúly könnyen kibillenhet a túl sok vagy a túl kevés irányába.

A szabad gyökök felszámolása vagy drámai mértékű csökkentése valójában több problémát válthat ki, mint amennyit megold. Az „arany középút” adja meg a helyes mértéket: egészségünk megőrzéséhez éppen a megfelelő mennyiségre van szükség, se túl sokra, se túl kevésre.

Mit fogyasszunk?

Szervezetünk az önszabályozás tökéletes munkáját végzi el minden szinten, ha egészséges táplálékkal látjuk el és drasztikus mértékben csökkentjük a feldolgozott, tartósított élelmiszerek fogyasztását, amelyek mesterséges vegyi anyagok egész sorát tartalmazzák. A tokoferol és alvegyületei megtalálhatók az olajos magvakban (dió-, mandula- és mogyorófélékben), továbbá a zöld színű zöldségekben. A tokotrienolok természetes forrásait a pálmaolaj, a rizskorpa és az árpaolaj jelenti.

Az E-vitamin dr. Mercola szerint egészségünkre kedvező hatású, csodálatos antioxidáns, ám biztosnak kell lennünk abban, hogy a megfelelő forrásból jutunk hozzá. A friss zöldségben és az olajos magvakban gazdag táplálkozás rendszerint hozzájuttatja szervezetünket azokhoz a tápanyagokhoz, amelyekre szükségünk van a finom egyensúly megtartásához.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a zöldségfélék és az olajos magvak nemcsak E-vitaminban bővelkednek, hanem más természetes vegyi anyagok százait is tartalmazzák, amelyek együttes hatása sokkal többet ér, mint részeinek az összege. A szakember azt tanácsolja, hogy zöldségek vásárlásakor igyekezzünk helyi termesztésű bioárut vásárolni, hiszen az ilyen termékek általában magasabb koncentrációban tartalmazzák az esszenciális tápanyagokat.

(Forrás: Vitamin E Linked to Lung Cancer, angolból fordította Mészáros Csilla)

További információhoz l. a Vitaminkeresőnket!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés