Mit „tudnak” a zsírban oldódó vitaminok?

Elevenítsük fel a tudásunkat! Mik is a vitaminok? Kis molekulasúlyú szerves vegyületek, amelyek igen kis mennyiségben, de elengedhetetlenül szükségesek a szervezet normál működéséhez. Számtalan biokémiai folyamatban vesznek részt. A vitaminok nem energiaforrások, mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára.

Az E-vitamin és a szelén nem csökkenti a demencia kockázatát

Noha a különféle vitaminok és étrend-kiegészítők sokat segíthetnek, hogy egészségesebbek legyünk, nem létezik csodafegyver demencia ellen. Az E-vitamin és a szelén rendszeres szedése étrend-kiegészítőként azért foglalkoztatta a kutatókat, mert mindkettőt fontos antioxidánsnak tartják. Kiderült azonban, hogy a demencia megelőzésére nem hatásosak.

E-vitamin – nem csak a bőrnek jó

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet nem képes előállítani. Ezért ezeket élelmiszerekkel, például növényi olajokkal, diófélékkel vagy margarinnal kell bejuttatni a szervezetbe. Ha ez elmarad, hiány léphet fel, aminek tünetei az emésztési zavarok, a gyenge koncentráció, fokozott hajlam a fertőzésekre és az izomzat leépülése.

E-vitamin a vérzsír csapdájában

A magas koleszterin- és trigliceridszint a vérben tartja az E-vitamint, és megakadályozza, hogy eljusson a szövetekhez, amelyeknek szükségük lenne rá. Testünk csaknem összes sejtjét érinti az oxidatív stressz, így több E-vitaminra lenne szükségünk, de pont ez a tápanyag ragad ott a vérkeringésben. Csak körbe-körbe halad anélkül, hogy hasznosulna.

Az E-vitamin bevitel az élet első ezer napjában a legfontosabb

Az egész életünk során – de különösen a magzati fejlődés időszakában és az első években – fontos az E-vitamin megfelelő szintjének fenntartása, ezt azonban gyakran megnehezíti az, hogy ezt a vitamint a legnehezebb kizárólag az étrendből biztosítani. A becslések szerint csak az emberek töredéke fogyaszt az átlagos szükségletnek megfelelő mennyiségű E-vitamint.

A repce-, a szója- és a kukoricaolaj E-vitaminja károsítja a tüdőt

Feltételezzük, hogy „az egészséges, E-vitaminban gazdag” olajok fogyasztása előnyös, miközben a repce-, a szója- és a kukoricaolaj a tüdő gyulladásos megbetegedéséhez, és valószínűleg az asztma kialakulásához járul hozzá – állítja egy nagyszabású kutatás. Az asztmás esetek számának emelkedése egybeesik a vajról az olaj alapú diétára való átállással.

Tüdőrákot okozhat az E-vitamin?

Az E-vitamin – magas dózisban, táplálékkiegészítőként fogyasztva – növelheti a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Egy kutatás során 77 000 embert vizsgáltak meg, akik napi 400 mg E-vitamint fogyasztottak. A vizsgált személyeknél 28%-kal nőtt a rák kialakulásának esélye.

Étrend-kiegészítők a gyógyításban: még az orvosok sem látnak tisztán

Lassan egy éve hazánkban is alkalmazzák az EU-ban érvényes szabályozást az étrend-kiegészítők összetételéről, használatáról. Ennek megfelelően szigorúan meghatározták, milyen állítások szerepelhetnek a termékek címkéjén, mit szabad és mit tilos feltüntetni rajtuk.

Aszalt szilva és mazsola:csodálatos hatású antioxidánsok

Tél derekán szembesülünk azzal, hogyan juttathatjuk be szervezetünkbe a legegészségesebb táplálékot, hiszen ilyenkor friss zöldség, gyümölcs alig kapható. Szerencsére segít az aszalt szilva és a mazsola. Kevesen tudják, hogy mindkét finomság erős antioxidáns hatású.

Erősítsük meg az immunrendszerünket

Az immunrendszer megerősítése komplex feladat. Fitoterapeuta természetgyógyász szerzőnk sorozatának ebben a cikkében ezúttal áttekinti a szervezet külső és a belső védelmének elemeit, ismerteti a gyógynövények szerepét és szól a gondolatok, az érzelmek hatásáról.