E-vitamin – nem csak a bőrnek jó

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet nem képes előállítani. Ezért ezeket élelmiszerekkel, például növényi olajokkal, diófélékkel vagy margarinnal kell bejuttatni a szervezetbe. Ha ez elmarad, hiány léphet fel, aminek tünetei az emésztési zavarok, a gyenge koncentráció, fokozott hajlam a fertőzésekre és az izomzat leépülése.

Az E-vitamin, mint a többi antioxidáns, fontos gyökfogó. A szabad gyökök olyan agresszív vegyületek, amelyek kémiai reakciók, dohányzás, stressz, vagy nagy energiájú sugárzás következtében keletkeznek, károsítják a test fehérjéit, a sejtek szerkezetét és a DNS-t is. Sejtvédő funkciója miatt az E-vitamin lassítja az öregedési folyamatokat, véd a rák és a szív- és érrendszeri betegség ellen.

Jó forrása az olívaolajBőrápolás

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt számos bőrápoló termékben szerepel. Állítólag hozzájárul a bőrfelület javításához, növeli a bőr nedvességtartalmát, és lassítja az öregedési folyamatokat. Gyulladáscsökkentő hatása is van, és felgyorsítja a felületi sebek gyógyulását. A kozmetikumok mellett megtalálható napvédő krémekben is, mert napvédő hatása is van.

E-vitamin az élelmiszerekben

Az ajánlott napi adag E-vitaminból a Német Táplálkozási Társaság adatai szerint 12-14 mg. Mások, például a Berkeley Intézet ezzel szemben lényegesen magasabb dózist javasol. Terhes és szoptató nők kissé több E-vitamint fogyasszanak. Nagyobb dózis javasolt dohányosoknál, a legyengült védekező mechanizmussal rendelkezőknél, vagy szívbetegnél és stresszes életmódban.

E-vitamint csak a növények termelnek, áthalad a táplálékláncon, és megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben. Nagyobb mennyiségű E-vitamin található növényi olajokban, például a búzacsíraolajban, napraforgóolajban vagy olívaolajban és gabonacsírákban. A napi szükséglet fezezhető pl. a következő élelmiszerekkel:

  • 5 ml búzacsíraolaj
  • 30 ml olívaolaj
  • 50 g mogyoró
  • 70 g margarin

E-vitamin-hiány

Ha túl kevés E-vitamint vesz fel a szervezet, kezdetben mozgósítja a májban lévő tartalékokat, hogy kompenzálja a hiányt, ezért a tünetek gyakran csak évek múlva jelentkeznek. Az E-vitamin-hiány oka gyakran zsíranyagcsere-betegség vagy májkárosodás.

Ha kifejezett E-vitamin-hiány áll fenn, annak vérszegénység vagy ideg- és az izomleépülés lehet a következménye. Felléphet emésztési zavar, fáradtság és a koncentráció hiánya, fokozott fogékonyság fertőzésekre és különböző allergiák.

A vitaminhiány megszüntetésére különböző dózisú kombinált vitaminok kaphatók. Állítólag e nagy dózisú kombinációk segítenek megelőzni atherosclerosist, szívinfarktust, izom-és ízületi betegségeket, az impotenciát, a stresszt és a klimaxos tüneteket. Tudományosan azonban ez nem bizonyított.

Egy japán tanulmányban most bizonyították, hogy a nagy dózisú E-vitamin egerekben és patkányokban csontkárosodást okoz. Ennek érvényességét azonban emberekre még bizonyítani kell. Általában inkább növényi alapú élelmiszereket használjunk.

(Németből fordította: Koncz László)