Az E-vitamin bevitel az élet első ezer napjában a legfontosabb

Az egész életünk során – de különösen a magzati fejlődés időszakában és az első években – fontos az E-vitamin megfelelő szintjének fenntartása, ezt azonban gyakran megnehezíti az, hogy ezt a vitamint a legnehezebb kizárólag az étrendből biztosítani. A becslések szerint csak az emberek töredéke fogyaszt az átlagos szükségletnek megfelelő mennyiségű E-vitamint.

Az E-vitamin bevitel az élet első ezer napjában a legfontosabbEközben néhány bíráló feleslegesen megkondította a vészharangot a túlzott E-vitamin bevitellel kapcsolatban annak ellenére, hogy az emberek többségének étrendje nem tartalmaz elegendő E-vitamint. Maret Traber, az Oregoni Állami Egyetem professzora szerint sokan azt hiszik, hogy soha nem alakul ki E-vitamin hiány, pedig ez nem igaz. A szakértő szerint az Egyesült Államokban és világszerte is riasztó gyakorisággal fordul elő ez az állapot.

A legjobb E-vitamin forrásnak számító élelmiszerek, például a diófélék, a magvak, a spenót, a búzacsíra és a napraforgó olaj, általában nem állnak az első helyen az átlagos amerikai étrendben. A felmérésekből az derül ki, hogy a férfiak 90, és a nők 96 százaléka nem fogyasztja el a jelenlegi ajánlásokban szereplő napi 15 milligramm E-vitamint.

Az Advances in Nutrition szaklapban megjelent, több kutatás elemzésén alapuló áttekintésben Traber a legújabb eredményeket sorolta fel az E-vitaminnal kapcsolatban. Talán a legfontosabb ezek közül az, hogy a mikrotápanyag létfontosságú a magzati fejlődés időszakában és az élet első éveiben. Összefüggés mutatható ki a megfelelő E-vitamin bevitel és az idősebb kori demencia között is, és csak a vitamin vérszintjének mérésével nehéz megállapítani az E-vitamin elégségességét.

„Egész életünkben nagyon fontos, de a legmeggyőzőbb bizonyítékok arra utalnak, hogy az E-vitamin a legkritikusabb a fogantatástól kezdődő 1000 napos időszakban” – mondta Traber. „Az E-vitamin létfontosságú a neurológiai és az agyi fejlődés szempontjából, ami csak ebben az időszakban folyhat le. Ezt később már nem lehet bepótolni.”