Az E-vitamin és a szelén nem csökkenti a demencia kockázatát

Noha a különféle vitaminok és étrend-kiegészítők sokat segíthetnek, hogy egészségesebbek legyünk, nem létezik csodafegyver demencia ellen. Az E-vitamin és a szelén rendszeres szedése étrend-kiegészítőként azért foglalkoztatta a kutatókat, mert mindkettőt fontos antioxidánsnak tartják. Kiderült azonban, hogy a demencia megelőzésére nem hatásosak.

Összességében véve elmondható, hogy öt év kiegészítő tápanyag-kezelés és tizenegy év utókövetés tapasztalata alapján nem figyelhető meg jelentős különbség a kiegészítőket fogyasztó, illetve azokat kerülő idős férfipáciensek esetében. Úgy tűnik, nincs okunk arra, hogy az E-vitamint és a szelént ajánljuk a demencia elleni prevenciókén” – fogalmaz a kutatást vezető Frederick Schmitt.

A demencián nem segít

A University of Kentucky munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak a különféle E-vitamin és szelén kiegészítők az idősebb férfiak szervezetére. A szakemberek 2002 és 2008 között több mint 7500 férfit vizsgáltak az Egyesült Államok és Kanada területén. A csoport tagjai étrend-kiegészítőket, illetve placebót szedtek öt éven át, majd tizenegy éven keresztül vizsgálták őket rendszeresen.

A kutatás során 325 férfinél állapítottak meg demenciát: 71-en az E-vitamin-csoportban, 78-an a szelén-csoportban, 91-en a mindkét szert szedő csoportban és 85-en a placebo-csoportban voltak.

A kutatókat a két tápanyag azért foglalkoztatja hosszú ideje, mert mindkettő fontos antioxidáns. Csak az Egyesült Államokban több mint 5 millió ember küzd Alzheimer-kórral. Az étrend-kiegészítők és vitaminok fogyasztását a US Food and Drug Administration nem szabályozza, ezért több ilyen terméket gyártó cég is reménykedik a vitaminok preventív erejében.