Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A repce-, a szója- és a kukoricaolaj E-vitaminja károsítja a tüdőt

Feltételezzük, hogy „az egészséges, E-vitaminban gazdag” olajok fogyasztása előnyös, miközben a repce-, a szója- és a kukoricaolaj a tüdő gyulladásos megbetegedéséhez, és valószínűleg az asztma kialakulásához járul hozzá – állítja egy nagyszabású kutatás. Az asztmás esetek számának emelkedése egybeesik a vajról az olaj alapú diétára való átállással.

A jó hír viszont az, hogy a napraforgóolaj és az olívaolaj ezzel szemben jót tesz a tüdőnek. Teljesen eltérő hatása van ugyanis az E-vitaminnak, attól függően, milyen formában van jelen: gamma-tokoferol formában, mint a szója-, a kukorica- és a repceolajban, ami rontja a tüdőfunkciót, vagy alfa-tokoferol formájában, mint az olívaolajban vagy a napraforgóolajban, ami javítja azt.Melyik nem árt a tüdőnek?

„Csak az Egyesült Államokban lehet vagy 4,5 millió ember, akinek csökkent a tüdőfunkciója a magas gamma-tokoferol fogyasztás miatt” – mondja Joan Cook-Mills professzor, immunológus (Northwestern Egyetem).

Az asztma előfordulása az utóbbi 40 évben nőtt meg erősen, ami egybeesik az Egyesült Államokban a zsírról és a vajról a szója-, repce- és kukoricaolajra való átállással, amelyekről úgy gondolták, hogy egészségesebbek a szívnek. Más országokban, ahol lényegesen alacsonyabb az asztmások aránya, inkább olíva- és napraforgóolajat fogyasztanak az emberek.

Az Egyesült Államokban az asztma előfordulása 8,4 százalék volt 2010-ben, és a gamma-tokoferol szintje a vérben négyszer nagyobb volt, mint „az európai és a skandináv országokban, ahol napraforgó- és olívaolajjal készítik az ételeiket. Az alfa-tokoferoltól ugyanis jobban működik a tüdő.”

Cook-Mills előzőleg egereken folytatott kísérletet, és kimutatta, hogy az alfa-tokoferol csökkentette a tüdő gyulladásra való hajlamát, megőrizte az egészséges tüdőfunkciót, a gamma-tokoferol pedig fokozta a tüdőben a gyulladást és a légutak túlzott reakcióképességét, ami az asztmára jellemző. A tudós feltételezte, hogy az embernél hasonló lehet a reagálás.

Embereken a vizsgálat több mint 4 000 személyre terjedt ki. Tüdőfunkció tesztet végeztek rajtuk – 20 év alatt négyszer, és nézték a tokoferol típusát – 15 év alatt háromszor. Azoknál az embereknél, akiknél magas volt a vérben a gamma-tokoferol szintje (10 mikromolár), 10- 17 százalékkal csökkent a tüdőfunkció. Cook-Mills 2012-es kutatásában azonosította a gamma-tokoferol hatásmechanizmusát: hogyan járul hozzá a tüdő gyulladáskészségéhez. (A protein kináz C-alfa az E-vitamin mindkét formájához kötődik, de az alfa-tokoferol meggátolja a fehérje aktivitását, míg a gamma-tokoferol felerősíti azt.)

„A 10 százalék csökkenés a tüdőfunkcióban már asztmatikus, asztmát megelőző állapot. Az embernek több gondja van a légzéssel, kevesebb levegőt kap, nehezebb kiüríteni a levegőt a tüdőből. Csökken a tüdő kapacitása. Az asztmás embernek még ennél is alacsonyabb a tüdőfunkció-értéke, és ha ráadásul magas a gamma-tokoferol szintje, még nagyobb nehézséget okoz a légzés.”

A vizsgálatban az asztmás és magas gamma-tokoferol értékű embereknek volt a legalacsonyabb a tüdőfunkciójuk.