E-vitamin a vérzsír csapdájában

A magas koleszterin- és trigliceridszint a vérben tartja az E-vitamint, és megakadályozza, hogy eljusson a szövetekhez, amelyeknek szükségük lenne rá. Testünk csaknem összes sejtjét érinti az oxidatív stressz, így több E-vitaminra lenne szükségünk, de pont ez a tápanyag ragad ott a vérkeringésben. Csak körbe-körbe halad anélkül, hogy hasznosulna.

E-vitamin a vérzsír csapdájábanAz eredmények alapján éppen ezért nem megfelelő az E-vitamin szintjének vérből történő megállapítása. A szerzők azt is megjegyezték, hogy a korábbi szövet alapú mérési technikák sem pontosak.

A vizsgálat során 41 felnőtt férfit és nőt vettek górcső alá, akik olyan vegyülettel kezelt leveles zöldségeket ettek, amelyek megmutatták az E-vitamin útját a testükben.

„Egyszerűsítve a dolgot kimondhatjuk, hogy a bevitt E-vitamin mindössze harmada jutott el azokhoz a szövetekhez, amelyeknek a legnagyobb szükségük lenne rá” – fogalmazott Maret Traber professzor, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

„Következésképpen azok, akiknek a vérplazmájában magasabb a zsírok aránya, nagyobb gyulladási kockázattal élnek. Testük csaknem összes sejtjét érinti az oxidatív stressz, így több E-vitaminra lenne szükségük. Ám pont ez a tápanyag ragad ott a vérkeringésben. Csak körbe-körbe halad anélkül, hogy hasznosulna” – magyarázta a szakember.

Az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelentek meg.

Az E-vitamin fontos szerepet játszik az érfalak, az agy, a máj, a szem és a bőr egészségének megőrzésében.