Pótolható az eltűnt hajkorona

A hajhullást, a kopaszodást az emberek többsége általában a középkorú vagy idősebb férfiak problémájának tartja, holott a nőket legalább ennyire érintheti ez a kellemetlenség. Ráadásul nemcsak idősebb korban, hanem fiatalon is. Van, akin csak a hajátültetés segít.

A fokozott hajvesztés a hölgyeket pszichésen sokkal inkább megviseli, mint a férfiakat, habár közöttük is szép számmal akadnak olyanok, akik életük súlyos tragédiájának tartják hajkoronájuk megfogyatkozását. Ma már bizonyított tény, hogy a krónikus hajhullás a nők kb. 40 százalékát érinti.

Míg a férfiaknál általában kopaszodásról beszélünk, addig a nők esetében inkább fokozott hajhullásról, hajritkulásról. A folyamat lehet átmeneti, de hosszú időn át tartó is, ám a hajhullás minden esetben csupán egy tünet, amely jelzi, hogy a szervezetben valamilyen, a normálistól eltérő folyamat megy végbe. Ami persze nem feltétlenül azonos a betegséggel, csupán rámutat a test valamely, átlagostól eltérő működésére. Így például az idő előtt kopaszodó uraknál a fokozott tesztoszterontermelésre.

Mitől hullik a haj?

A férfihormon átlagosnál intenzívebb termelődése nem utal semmilyen betegségre (sőt!), ám a hajkoronát „megtámadhatja”. A nőknél is okozhat hajhullást a hormonháztartás egyensúlyának felborulása. Ez megtörténhet akár bizonyos gyógyszerek vagy betegségek hatására, akár a változókor kísérő tüneteként. A női hajhullásnak éppúgy lehetnek genetikai okai is, akár a férfiaknál, de okozhatja a fokozott és tartós stressz, illetve terhesség is. Ezek, a test harmonikus működését valamilyen szinten befolyásoló tényezők általában nem tartanak hosszú ideig, így elmúltukkal a hajhullás is magától megáll, és a kihullott hajszálak idővel visszanőnek.

A bőrgyógyászok a hajhullás jellemző formái, területei szerint különbséget tesznek a férfi és a női kopaszodás között. A nőknél végbemenő folyamatban, bár sokkal kisebb mértékben, mint a férfiaknál, szintén szerepet játszhat a normálisnál erőteljesebb tesztoszterontermelés. Igaz, a nők szervezete ebből a hormonfajtából a férfiakénál lényegesen kevesebbet termel, ám jelen van a hormonkészletükben. Náluk már ennek a kis mennyiségnek a túltermelődése is hajhullási gondokat jelenthet. A férfi hormon túltengése miatt előálló női hajhullás jellemzője, hogy (a férfiakkal ellentétben) nem egy bizonyos területen hullik ki a haj, hanem a ritkulás a teljes hajas fejbőrön jelentkezik. Egyes nőknél (más hormonok hatásával egy időben) kombináltan jelentkeznek a tünetek. Például a petefészek daganata esetében vagy a férfihormon-tartalmú fogamzásgátlók szedésekor.

Nyom nélküli beültetés

A krónikus hajhullás, kopaszodás tüneteinek egy része ma már gyógyszeres kezeléssel mérsékelhető, illetve megállítható. Bizonyos esetekben viszont csupán a hajbeültetés segíthet a probléma megoldásában. Annak technikáját még a múlt század 30-as éveinek végén egy japán bőrgyógyász, Hirohi Okuda professzor dolgozta ki, klinikai alkalmazása az 50-es években kezdődött. A japán technikát továbbfejlesztette egy német orvos, dr. Norman Orentreich, aki a páciens saját haját ültette vissza a kopasz területekre, mégpedig a fej hátsó, nyaki, illetve halántéki területeiről.

Ezt a technikát alkalmazzák ma is a hajátültetések során. Az eljárás lényege, hogy a beültetendő hajszálakból – a hagymákat tartalmazó bőrréteggel együtt – kiemelnek egy, maximum 500-600 szálat tartalmazó csíkot, és azt ültetik be a megkopaszodott területre. Az eljárást bizonyos időközönként mindaddig meg kell ismételni, amíg az új hajszálak teljesen be nem fedik a kopasz területet. A hajbeültetés valódi eredményei csak hónapok múlva mutatkoznak, ám az eljárás szerencsés esetben akár egy életen át megoldhatja a kopaszságtól vagy a feltűnően ritka haj lelki hatásaitól szenvedők gondját.

A beavatkozást a plasztikai sebész helyi érzéstelenítéssel végzi, így a páciens semmilyen fájdalmat nem érez. Annak a területnek a hegesedése, ahonnan a donor hajszálakat kiemelik, néhány hét alatt általában teljesen láthatatlanná válik.

(lóránth)