Öröklődő herpeszvírus

Döbbenetes felfedezést tettek a Rochester Egyetem Orvosi Központjának kutatói: a szülők génjeik „segítségével” képesek átörökíteni a humán herpesz vírust (HHV-6) a gyermekeikre. A vírus részévé válik az emberi DNS-nek, tehát a csecsemő már a méhben fertőződhet.

Az újszülöttek vele született fertőzésének eddig nem ismert módjára derült fény: a vírus egyszerűen részévé vált az emberi DNS-nek, így átvivődik minden következő generációra. Ez a fajta fertőzés nem is annyira ritka, mint első hallásra gondolnánk, hiszen minden 116 újszülöttből egy hordozza a génjeiben a fertőzést.

A most felfedezett fertőzési mód hosszú távú következményei a gyermek fejlődésére és az immunrendszerére egyelőre nem ismert. „Jelen pillanatban nagyon keveset tudunk az ilyen típusú fertőzés velejáróiról. Az a kromoszómarész, ahova – úgy tűnik – a vírus beépült, a normális immunfunkció fenntartásában játszik fontos szerepet” – mondja az egyetem gyermekgyógyász professzora. „További kutatásaink arra irányulnak, hogy kiderítsük, az ilyen típusú herpeszvírus fertőzés miben más vagy más-e, mint az, amely születésük után éri a gyermeket.”

Magas láz, kiütések

Ez a herpeszvírus, a HHV-6 okozza a roseola infantum nevű gyermekbetegséget, amely leggyakrabban a 3 éves kor alatti gyermekeknél fordul elő. A betegség magas, olykor igen magas lázzal jár, amelyre jellemző, hogy 3 nap után elmúlik. A fertőzés fellépésekor előfordulhatnak enyhe légzőszervi vagy gyomorpanaszok, a láz megszűnése után a törzsön, a végtagokon, az arcon apró, rózsaszín, nem viszkető kiütések jelennek meg. A betegségből a gyermek néhány nap alatt, legfeljebb egy hét alatt meggyógyul.

Az öröklött herpesz-6 vírusfertőzés esetében a szervezetben sokkal magasabb a vírus szintje, azt azonban még nem tudják az orvos-kutatók, hogy ez a fajta megbetegedés okoz-e bármiféle fejlődési vagy immunrendszeri rendellenességet.

A Rochester Egyetem kutatóorvosai 254 gyermeket vizsgáltak, akik 2003 júliusa és 2007 áprilisa között születtek. Közülük 43 gyermeknek volt veleszületett herpesz-6 vírusfertőzése. A fertőzöttség tényét köldökzsinórvérből állapították meg. A 43 csecsemőből 37-nek (86%-nak) a kromoszómáiba épült be a vírus, és mindössze 6 gyermek fertőződött meg az anyjától a méhlepényen keresztül.

Minden fertőzött gyermek esetében, akinek DNS-ébe be volt épülve herpesz-6 vírus, kimutatták a vírus jelenlétét valamelyik szülőjének hajából is. (18 esetben az anyánál, 11 esetben az apánál). Az a tény, hogy a szülők hajából kimutatható volt a vírus, egyben azt is jelenti, hogy már a fogantatáskor is jelen volt, tehát az anya petesejtje vagy az apa spermája tartalmazta és átörökítette az utódra a vírust. Összehasonlításként fontos tudni, hogy a születés után szerzett herpesz-6 vírusfertőzések esetében a szülők hajmintájából nem lehetett kimutatni beépült vírust.

(Forrás: Független.hu)