Otthonunk – elektroszmog nélkül (4.)

Gondolt-e már arra, hogy számos betegség, probléma hátterében lehetséges kiváltó okként a lakásában található elektroszmog, illetve a földsugárzások különböző típusai húzódhatnak meg? Biztos-e abban, hogy Ön és gyermekei hálóhelye mentesek ezektől a káros hatásoktól?

Alvászavarok, kimerültség, levertség, fáradékonyság. Gyermeke nyugtalanul alszik, éjszaka gyakran felébred. Depressziós problémák, gyakori fejfájás. Gyenge immunrendszer, allergiás tünetek. Daganatos és krónikus betegségek. Ezek a jelenségek csupán kiragadott, gyakori példák arra, milyen gondokat okozhat a lakásban rejtőző elektroszmog.

A cikksorozat előző részeiben olvashattak a lakásokban található elektroszmog két fajtájáról, az alacsonyfrekvenciás elektromos, illetve elektromágneses erőterekről. Megtudhatták, hogy mit tehetünk az elektroszmog e fajtáinak felismerése és az ellenők való védekezés érdekében. Az elektroszmog témakörével foglalkozó cikksorozat mostani, záró részében az elektroszmog egy másik okozóját, az elektromágneses sugárzásokat vesszük szemügyre.

Az elektromágneses hullámok meghódítják a világot

„1901. december 12-én Kanada partjainál egy papírsárkányra rögzített antenna három gyenge kattanást észlelt, melyek a Morze-abc ”s„ betűjének feleltek meg. A jelek vétele történelmi jelentőségű, hiszen azok a Délnyugat-Angliában található Poldhu mellett összetákolt rádióállomásból érkeztek, elsőként áthaladva az Atlanti-óceán felett. A kísérletet egy olasz feltaláló, Guglielmo Marconi irányította.” (BBC archívum)

Ettől a történelmi pillanattól kezdve megállíthatatlanul elindult a mesterséges elektromágneses hullámok világhódítása. Napjainkra ezek a láthatatlan sugárzások teljesen átszövik környezetünket, nélkülük már nem létezhetne modern életünk. Nehéz elképzelni, de szinte már nincs olyan hely a bolygónkon, ahol nem ér bennünket valamilyen, ember által létrehozott mesterséges elektromágneses sugárzás. Műholdakról a Föld felszínét pásztázó polgári és katonai radarhullámok; műholdas helymeghatározó rendszerek; a Föld felszínére és a világűrbe telepített számtalan hírközlési, tv- és rádióadás, különböző mobil kommunikációs eszközök által keltett sugárzások – és sorolhatnám még hosszasan.

Az elektromágneses sugárzást a gyorsuló töltések hozzák létre, melyek egymásra merőlegesen haladó, oszcilláló elektromos és mágneses térben, hullám formájában terjednek, energiát és impulzust fénysebességgel szállítva.

Döbbenetes hatás az élővilágra

A magasfrekvenciás elektromágneses hullámokat elsősorban információ továbbítására használják, de az otthonaikban megtalálható mikrohullámú sütők is ezeknek a sugárzásoknak segítségével működnek.

Ki gondolná, hogy a Föld minden egyes pontjára több tízezer rádiójel érkezik másodpercenként? Vajon milyen hatást gyakorolnak az élővilágra?

A sugárzások szilárd tárgynak ütközve részben visszaverődhetnek, részben áthatolhatnak azon, illetve részben elnyelődhetnek és hővé alakulnak. Az elektromágneses sugárzások utóbbi tulajdonságát, a hőhatás veszik figyelembe a hivatalos határértékek meghatározásánál. (Ezt a hatást hasznosítja a mikrohullámú sütő.)

A sugárzások nem termikus hatásaira azonban egyre több kutató figyel fel, és megdöbbentő eredményekről számolnak be. Ezek többek között a vér-agy gát károsodásáról, daganatok kialakulásának fokozott kockázatáról, központi idegrendszeri károsodásról szólnak. E kutatások fényében ajánlottá vált a fokozott óvatosság!

Pulzáló sugárzás, antennaerdők

A legszigorúbb határértékeket a német épületbiológusok alkalmazzák, megkülönböztetve pulzáló és nem pulzáló sugárzásokat. A pulzáló sugárzások sokkal károsabbak.

Gondoljunk csak bele, hogy ha egy erős, állandó fénnyel megvilágított szobában tartózkodunk, a szemünk azt aránylag könnyen tolerálja. Sokkal kellemetlenebb azonban, ha ez a fény folyamatosan villog! A mobiltelefon és a radarhullámok például ebbe a kategóriába tartoznak!

Mobiltelefonok esetében sugároz maga a készülék, és sugároznak a telefontársaságok sűrűn telepített antennái, bázisállomásai. A várost járva számtalan érdekes helyen találkozhatunk velük. A mobilkommunikáció térhódításával egyre szaporodnak ezek az antennarendszerek. Pár évvel ezelőtt nagy szám volt, amikor az ország szinte bármely pontján fogadhattunk már hívásokat. Ma gőzerővel dolgoznak azon, hogy újabb antennákkal 3G és UMTS lefedettséget biztosítsanak, és mobiltelefonjainkkal már videóhívásokat is lebonyolíthassunk, széles sávon internetezhessünk stb. A gyarapodó antennaerdőkkel főleg a sűrűn lakott városrészekben találkozhatunk. Talán az Ön lakásával szemben is található néhány…

Az épületbiológusok által már extrémnek minősített értékeket okozhatnak a lakásunkkal szemközt lévő antennák, ezért a lakásunkat kívülről érő sugárzások nagyságának meghatározására érdemes műszeres vizsgálatokat végeztetni!