Teendők fagyás, kihűlés ellen

Stresszreakció és túlélés

A stresszhormonok, különösen a kortizon, fő szerepet játszanak ebben. Ezek szabályozzák a szervezet összetett hőháztartását és adják meg a kezdő parancsot testünk számára, hogy bevesse két legfontosabb stratégiáját a hideg ellen. Először csökken a test perifériás vérellátása, vagyis kevesebb vér jut a fülbe, az orrba és a végtagokba, úgyhogy azok jéghideggé válnak. Ennek magyarázata: a vér meleget szállít. Ha nem áramlik olyan sok vér a test külső részeibe, nem vész el belőle oly sok meleg. Így biztosított a belső, létfontosságú szervek ellátása.

A szervezet második intézkedése a hideg ellen az izmok remegése, aminek során meleg szabadul fel. Mindazonáltal a testünk csak akkor profitál belőle, ha ez a meleg nem vész el, nem kifelé megy, hanem a ruházatunknak köszönhetően megmarad a test számára. Mindkét folyamathoz sok energia szükséges, ezzel magyarázható, hogy hidegben a test energiaszükséglete különösen magas.

Miért hűt le a cigaretta és az alkohol?

Bizonyos külső körülmények egyértelműen növelik a fagyásveszélyt. Ezek: a túl vékony ruházat vagy a túl könnyű cipő. Ezzel szemben a funkcionális, meleg, lélegző és szélálló dzsekik és kabátok, valamint a bélelt cipő ideális választást jelent a hideg ellen. Különösen figyelnünk kell a kisbabák és gyerekek hideg elleni megfelelő védelmére, hiszen ők nagy hidegben meglehetősen sok hőt veszítenek. Legjobb, ha a kisbabák bőrét a szabadban teljesen befedjük, csupán az arcukat hagyjuk szabadon – tanácsolja a háziorvos. Az autóban vagy a házban természetesen azonnal le kell vetkőztetnünk őket, hogy elkerüljük a befülledést.

A nem megfelelő ruházat mellett a felnőttek a következő rizikótényezőkkel számolhatnak:

  • Nikotin: a legerősebb méreg az erek számára, és hosszú távon szűkíti a véredényeket. A dohányosok ezért sokkal hamarabb kezdenek el fázni.
  • Mozgáshiány: aki nem mozog, ülő életmódot folytat, szintén jobban fázik. Mint említettük, a mozgás meleget termel. A téli sportoláshoz ugyanakkor rendkívül fontos a megfelelő ruházat, amely a lábat és a kart teljesen befedi, így biztosítva a meleget a test számára.
  • Alkohol: átmenetileg tágítja az ereket, ennek következtében nagyobb mennyiségű meleg áramlik a külső testrészekbe. Rövid időre tehát kimelegszünk tőle, ám a test ezt a meleget a maghőmérséklettől vonja el. A belső szervek így nem jutnak elegendő meleghez, tehát fennáll a kihűlés veszélye. Ezzel magyarázható az, hogy a részeg emberek nagyon gyorsan megfagynak, ha elesnek a hóban vagy elbóbiskolnak a szabadban – mondja Dieter Conrad.

Elsősegély lehűlés esetén

Elsőként többnyire a kezünk és a lábunk kezd el fázni. Eben az esetben segítenek a könnyű tornagyakorlatok: szorítsuk ökölbe a kezünket; emelkedjünk lábujjhegyre, végezzünk lábkörzést a lábfejünkkel, hogy a végtagjaink újra átmelegedjenek. Különösen drámai lehet a helyzet, ha valaki igazán átfázott, például egy hegyi túra során, rendkívül kellemetlen időjárásban.

A lehűlt embert semmi esetre sem szabad hóval ledörzsölni – int mindenkit az orvos. A dörzsölés által ugyanis a már meglévő fagyások rosszabbodnak. Jobb, ha az érintett lassan melegszik fel. Ne ültessük rögtön a fűtőtesthez, először csak bugyoláljuk takarókba. A hirtelen felmelegedés veszélyes vérkeringési zavarokhoz vezethet, hiszen a testben keringő mintegy hat és fél liter vér nem egyformán oszlik el a szervezetben. Evés közben a legtöbb vér a gyomorban található, futás közben a lábakban – a lehűlt embereknél a szívben, a tüdőben, a májban és a vesékben. Ha az átfagyott ember hirtelen kerül melegbe, a vér kiáramlik ezekből a szervekből, és vérkeringési sokk fenyeget.