Kutyahideg van!

Mire kell ügyelnünk az állataink tűrőképességét is próbára tevő fagyos téli időszakban? Amikor a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, még a szabadban tartott állatainknak is fedett helyre van szükségük, ahol védelmet találnak a hideg ellen. Az eléjük tett élelem és víz ilyenkor hamar megfagy, inkább többször adjunk nekik enni-inni, kisebb adagokban.

Mit tegyünk, együnk a hideg ellen?

Sapka, sál, réteges öltözködés – tudjuk. Azt már kevésbé, hogy a nők ugyanolyan hőmérsékleten jobban fáznak, mint a férfiak. Tévhit, hogy az alkohol melegít – ellenkezőleg, nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hőt veszítsünk, ráadásul félrevezet, mert nem érzékeljük, mennyire van hideg. A belső fűtéshez érdemes megfelelő ételeket, fűszereket fogyasztani.

Hat gyakori téli panasz

A téli hónapokban rengeteg kellemetlen kórokozó üti fel a fejét. Ilyenkor élik például virágkorukat a náthát és influenzát okozó vírusok is. Mégsem csak ezek okozzák az hideggel összefüggő problémákat – rajtuk kívül számos más nehézséggel is szembe kell néznünk, ezek közül emelnénk ki a hat leggyakoribb téli problémát.

Veszélyezteti az időseket a fűtetlen lakás

A felfele kúszó energiaárak és a rosszul felszerelt háztartások miatt többen is életüket veszítik majd, mások meg súlyosan megbetegszenek ezen a télen is. A hideg lakások miatt a brit társadalombiztosításra évente 1,36 milliárd font (kb. 400 milliárd) forint többletköltség hárul, mert az idősebbeknél a hideg légzési elégtelenséget, agyvérzést és szívinfarktust válthat ki.

Teendők fagyás, kihűlés ellen

Az idén aztán nem panaszkodhatunk, hogy enyhe telünk van! A hideggel szemben a szervezet kétféle módon védekezik: csökken a perifériás vérkeringés, az izmok remegni kezdenek (vacogunk). Emellett létezik néhány trükk is, amelyekkel segíthetünk magunkon a zimankós téli napokon.