Kutyahideg van!

Mire kell ügyelnünk az állataink tűrőképességét is próbára tevő fagyos téli időszakban? Amikor a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, még a szabadban tartott állatainknak is fedett helyre van szükségük, ahol védelmet találnak a hideg ellen. Az eléjük tett élelem és víz ilyenkor hamar megfagy, inkább többször adjunk nekik enni-inni, kisebb adagokban.

Megfázás, kihűlés

A nagy bundával rendelkező kutyákat a szőrszálak között megrekedt levegő, valamint a bőr alatt az ősz folyamán lerakódott zsírréteg megvédi a fagy ártalmaitól. Fontos, hogy a kutya ne ázzon, bundája ne nedvesedjen át, mert akkor már elveszti hőszigetelő képességét, és az állat megfázik. A rövid szőrű kutyák nem bírják a nagy hideget, ezért őket célszerű fűtött, de legalább fedett helyiségbe vinni.

A kutya normál testhőmérséklete 38-39oC. Ha ez az érték a hőszabályozó rendszer zavara miatt 30oC alá csökken, hamar bekövetkezik a kihűlés, és az ilyen állat már menthetetlen.

Ápoljuk, ha beteg!

Hóevés, mandulagyulladás

Sok kutyának ártalmas szokása, hogy belekóstol a friss hóba, tiltás ellenére is előszeretettel fogyasztja. A hó és a jég miatt a kutyáknak mandula-, torok- és gyomornyálkahártya-gyulladásuk alakulhat ki.

A betegség vizes vagy habos, gyakran sárga hányással is járhat, tünetei: láz, bágyadtság, étvágytalanság, nyelési nehézségek, orrfolyás, köhögés. Ha ezeket észleljük, forduljunk állatorvoshoz!

Gyógykezelés homeopátiával

A homeopátiás gyógyszerkészletben kiváló szerek vannak az immunrendszer eseti és tartós erősítésére is. Egy meghűlés, felső vagy alsó légúti hurut esetén a homeopata állatorvos az állat tüneteinek és alkatának gondos feltérképezésével személyre szabottan billentheti helyre az immunrendszer egyensúlyát.

A feltételezhető kiváltó okok (hideg szél, átnedvesedés, hóevés), az egyedi tünetek (orrfolyás, száraz vagy hurutos köhögés, láz, fokozott vagy csökkent szomjúság) és a modalitások (meleg helyre húzódik, vagy éppen a hideg kőre fekszik szívesebben) szerint választható(k) ki az(ok) a homeopátiás szer(ek), mely(ek) a leginkább lefedi(k) kedvencünk tüneteit.

Ilyen esetekben a leggyakrabban szóba jöhető szerek:

  • Acidum hydrochloricum (muriaticum) CH9
  • Aconitum CH30
  • Allium cepa CH5
  • Argentum nitricum CH9
  • Belladonna CH30
  • Hepar sulfuris CH9
  • Hydrastis CH9Kalium chloratum CH9
  • Mercurius solubilis CH9
  • Silicea CH9
  • Phytolacca CH5
  • Pulsatilla CH9

A megfelelő szer kiválasztásához kérje szakember segítségét!

A kutya életét állandóan megkeserítő ún. konstitucionális anginára (alkati torokgyulladás) való hajlam orvosolható megfelelő alkati szerrel, mely kiváló áthangoló hatása révén véget vethet ezeknek a zavaroknak. E célból is forduljon homeopátiás szakállatorvoshoz!

Dr. Kopócsi Andrea
homeopata állatorvos
+36 (20) 928-4425
info@kimintvet.hu
www.kimintvet.hu
https://www.facebook.com/kimintvet/