Mit tegyünk, együnk a hideg ellen?

Sapka, sál, réteges öltözködés – tudjuk. Azt már kevésbé, hogy a nők ugyanolyan hőmérsékleten jobban fáznak, mint a férfiak. Tévhit, hogy az alkohol melegít – ellenkezőleg, nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hőt veszítsünk, ráadásul félrevezet, mert nem érzékeljük, mennyire van hideg. A belső fűtéshez érdemes megfelelő ételeket, fűszereket fogyasztani.

A New York-i University of Rochester munkatársai szerint ahhoz, hogy elkerüljük a kihűlést és a megfagyást, valamint az egyéb téli nyavalyákat, a következőkkel mindenképpen tisztában kell lennünk:

Belülről melegítenek

  • A meleg ruha nem akadályozza meg a vírusos megbetegedéseket. Több mint 200 kórokozó létezik, amelyek az egyszerű nátha kialakulásához vezetnek. Hiába öltözünk rétegesen, az nem véd a kórokozók ellen.
  • Sapkát, illetve kalapot viselni hideg időben nem ördögtől való gondolat, ugyanakkor az, hogy mennyi hőt veszítünk sapka nélkül, sok mindentől függ: leginkább a hajunk vastagságától és attól, hogy mennyi kalóriát égetünk.
  • A gyerekek több hőt veszítenek a fejükön keresztül, mint a felnőttek, ezért esetükben a fejfedő különösen fontos.
  • A nők jobban fáznak, mint a férfiak, mivel a testük középpontjában összpontosul a meleg, így a kezeik és a lábaik átfagynak. Ahhoz, hogy ez a férfiakkal is megtörténjen, néhány fokkal hidegebb időjárásra van szükség.
  • Ha a hidegben intenzív testmozgást végzünk, célszerű rétegesen öltözködni, de általában egy vastag pulcsi elegendő.
  • Az alkohol valójában nem melegít fel minket, hanem gyorsabbá teszi a hőleadást a fogyasztás utáni órákban.

A szerkesztő megjegyzése: a hideg ellen belülről is védekezhetünk, mert bizonyos ételek, fűszerek melegítő hatásúak. A húsok közül ilyenek elsősorban a vörös húsok, tehát a marha-, sertés-, bárány-, vad- és kacsahús. Ugyancsak belülről melegítenek az olajos magvak, pl. a dió- és mogyorófélék, valamint a gesztenye. A gabonafélék közül a rizs, a köles és a tönkölybúza önmagában semleges hatású, ám pirítás, majd főzés után melegítő hatást fejtenek ki. A cékla, a fehér és lila káposzta, a sütőtök, a vörös- és póréhagyma is kitűnő téli étel, a fűszerek közül pedig jó melegítő a fahéj, az édeskömény, az ánizs, a csillagánizs, a szegfűszeg, a kardamom, a chili, a gyömbér és a fokhagyma.