Látásjavítás, szemtorna (1.)

Felejtse el, hogy van szeme!

A tréningezők teljesen értetlenül állnak a feladatok előtt akkor is, ha azt kérem, hogy ne akarjanak olvasni, ha teszteken, szövegen gyakorolnak, mert az nem annyira tartozik a látáshoz. Csak nézegessék a betűket, mintha házak, vagy éppen fák volnának, és felejtsék el, hogy van szemük. A lineáris logikai klisék azonban szinte rabul ejtik őket. A rossz szokástól nem egykönnyen tágítanak.

A tudatalattiban annyira benne van a frász, hogy szinte emberfeletti munkát igényel a titok megértetése. Márpedig ha akarnak olvasni, és ehhez a szemüket is „bevetik”, szinte kizárt, hogy tovább jussanak a fejlődésben. A látás ugyanis csak a legteljesebb relaxált állapotban működik helyesen, amit viszont már maga a szemüvegviselés sem biztosíthat.

Teljesen meg kellene feledkezni a szemről, és olvasás közben a szövegsoroknak is inkább a fehér részeit kellene „értelmezni” – a szóközt, a bekezdések fehér részeit, a sorközöket, a betűkben lévő fehér részeket – ahol nincs mit nézni, és ezért nem is görcsölhet a szem. A feszültség, a rossz látás oka, nem az előrehaladott kor vagy az öröklöttség – állítja számtalanszor dr. Bates amerikai szemorvos.

A szem laza hintáztatása

Itt vannak azután a mozgások, amelyeket az emberek általában összevissza értelmeznek. Nem akarattal, hanem valamiféle „másképpen értés” miatt. Nehezen tudom megértetni, hogyan követi a szem és a fej a nézése tárgyát: az olvasott sort, a tájat stb. Ilyenkor minden a szem és a fej mozgásával ellentétes irányban látszik eltolódni. Ha ezt sikerül elfogadtatni, akkor nagy lépést tettünk a hibás látású ember önbizalmának erősítésében. Szinte azonnal beindul egy jobb, tisztább nézési periódus. A páciens tekintete végre nem fixál egy pontra, nem bámul kidülledt szemekkel, nem „akarja” látni a tárgyakat, betűket, hanem a szeme lazán hintázgat.

Persze nem csak a könyv sorain vízszintesen, hanem a házon, a hegycsúcson, bármin. Ha olvasunk, akkor éppen vízszintesen tolódik el a kép az ellenkező irányba, ha mást nézünk, akkor más irányokban is. (Ennek megfelelően, ha felfelé kezdünk nézni, a kép látszólag lefelé, ha pedig lefelé irányul a tekintet, akkor felfelé csúszik minden.) Akkor is mindig gondoljunk erre, ha egy egészen kicsi részletet szemlélgetünk egy képen, vagy épp a legkisebb betűt a látásteszten.

(Folytatjuk)

Vén Péter
szemtréner

Szemwellness Budapesten 12 éves kortól április 25-én, szombaton, 10-től 16 óráig. További információ: info@szemtorna.hu, tel.: (1) 216-1976.