Székrekedés elleni házi módszerek

Talán önnek sem ismeretlen az érzés: kellemetlen közérzet, megkeményedett és felpuffadt has. A székrekedéssel együtt járó problémák gyakran igen makacsak, a lelassult emésztést gyakran több tényező együttes hatása okozza. Ezeknek azonban csak egyike lehet a mozgáshiány.

A kellemetlenség megszüntetésében jótékony hatású lehet a hasmasszázs. A legjobb, ha már rögtön reggel, felkelés előtt „aktivizáljuk” magunkat: a hasmasszázs beindítja a perisztaltikát, a bélmozgást. Keverjünk el 50 ml szezámolajat 10 csepp melissza-, 8 csepp ánizs- és 4 csepp köményolajjal. A tenyerünkben melegítsünk fel egy keveset ebből a keverékből, és finoman masszírozzuk vele a hasat körbe-körbe. Kezdjük a masszírozást a has jobb oldalán, a köldök magasságában, felfelé, és körözzünk – a hasat enyhén nyomva – a köldök körül. Pontosan a köldök alatt enyhítsünk a nyomáson, majd folytassuk a körzést a bal oldalon lefelé, a leszálló vastagbélnél. Szánjunk 5 percet a lassú masszázsra, közben lélegezzünk nyugodtan ki be és. Így követjük a salakanyagok anatómiai útját, elősegítve távozásukat.

Víz, almaecet, rostok

A hasmasszázs mellett további segítséget jelenthet 1/8 liter magnéziumban gazdag ásványvíz reggeli előtt történő elfogyasztása. Egy evőkanál almaecet 1/4 liter langyos vízben elkeverve szintén mozgásba hozhatja a renyhe beleket.

Segíthetünk magunkon ballasztanyagokkal is. Tudjuk, hogy a táplálékunkban lévő ballasztanyagok mennyisége döntően befolyásolja az emésztésünket. Ez azt jelenti, hogy bőségesen kell zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk – gyümölcssaláta, kompót, leves vagy köret formájában is. A ballasztanyagok seprűként működnek a bélben, és segítenek abban, hogy annak működése aktív maradjon.

Ha kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, beáztatott lenmag vagy aszalt gyümölcs segítségével orvosolhatjuk székrekedésünket. Ezek ugyanis megduzzadnak a vízben, és a belek tartalmát lággyá, puhává teszik. A megemésztetlen részek elősegítik a perisztaltikus bélmozgást, ennek következtében a béltartalom nem marad sokáig ugyanazon a helyen, és idővel természetes ürítéshez vezet. Mind a lenmag, mind az aszalt gyümölcsök hatása csak akkor lesz optimális, ha fogyasztás előtt vízbe áztatjuk őket – legjobb, ha egész éjszakára –, és emellett elegendő folyadékot veszünk magunkhoz. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a szervezet elvonja a bevitt vizet, a ballasztanyagok pedig összesűrűsödve, éppen úgy, mint a maradék béltartalom, dugót képeznek, és a kívánt hatás elmarad.

A manna

Akinek a fent javasolt megoldások nem tetszenek vagy nem váltak be, az élhet mannával. (Persze nem az égivel…) A virágos kőris (vagy mannakőris) gyantája ízletes, édeskés, és a szervezet csak kis mértékben hasznosítja, ezáltal növeli a bél víztartalmát. A szilárd széklet a manna fogyasztását követően megpuhul, a megnövekedett béltartalom pedig fokozza a bél perisztaltikáját. Idővel – és némi türelmes mannafogyasztás után – beáll az ürítésben a fájdalom- és stresszmentes, kellemes rendszeresség. Tanács a fogyasztáshoz: egy evőkanálnyi mannát oldjunk fel kevés langyos vízben, és keverjük például joghurtba.

(Forrás: apoverlag.at, németből fordította Mészáros Csilla)

A témához kapcsolódóan további információkat talál a Gyógymódkeresőnkben.