Tüdőrák akár három nap alatt?

Jó ideje tudjuk, hogy a levegőben lebegő apró gáz-, folyadék- vagy szilárd részecskék, amelyeket gyakran aeroszoloknak vagy „particulate matter”-nek neveznek, egy bizonyos idő után – akár már három nap alatt is – károsíthatják a DNS-t, hozzájárulhatnak a tüdőrák kialakulásához.

Egy, az Amerikai Légzőszervi Orvosszövetség (American Thoracic Society) nemzetközi konferenciáján a napokban elhangzott előadás arra figyelmeztet, hogy ez az „egy bizonyos idő”, amely alatt bizonyos részecskék belégzése ténylegesen egyes gének átprogramozásához és tüdőrákhoz vezethet – igen rövid is lehet… Az átprogramozás a rák kifejlődésére és kimenetelére egyaránt hatással lehet.

„A közelmúltban felfedezték, hogy a tüdőrákos betegek vérében és szöveteiben génátprogramozás megy végbe metilálás útján” – mondta dr. Andrea Baccarelli, a Milánói Egyetem alkalmazott biotechnológia tanársegédje. (Az S-adenozilmetionin nevű molekula metilcsoportját egy metiltranszferáz nevű enzim „ráakasztja” a megfelelő DNS molekulára. A DNS metilálás a korral egyre tökéletlenebbé válik, ezt tartják az öregedés, és többek között a daganatképződés egyik kulcsfontosságú tényezőjének – a szerk.)

„Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, hogy az apró anyagrészecske (particulate matter) expozíció elindítja-e a változást a DNS metilálásban – olyan egészséges emberek vérében, akik nagy mennyiségű apró anyagrészecske hatásának vannak kitéve, például egy olvasztóműhelyben, öntödében.”

Öntödében vagy utcán, mindegy!

A kutatók 63 egészséges személyt vontak be a kutatásba, akik egy Milánóhoz közeli öntödében dolgoztak. A munkahét első napján reggel vérmintát vettek, és ezt három nap munka után megismételték. Amikor összehasonlították a mintákat, négy, tumorsejtek képződését gátló génnél találtak lényeges különbségeket.

„Ezek a változások már három nap expozíciós idő után észlelhetők voltak, ami azt jelenti, hogy a környezeti tényezőknek nem kellett sok idő ahhoz, hogy a gének átprogramozásához vezessenek. Ez pedig azt jelenti, hogy betegséget idézhetnek elő” – mondta dr. Baccarelli.

„Minthogy az öntödében található anyagrészecskék több hatása hasonló ahhoz, mint ami a környezeti légszennyezés miatt figyelhetünk meg, kutatásunk eredményei egy új hipotézis felállításához vezettek el. Hogyan befolyásolják a levegőszennyező anyagok az emberi egészséget?”

A megoldás is kellene

„A DNS metilálásban bekövetkező változások, amelyeket megfigyeltünk, visszafordíthatók, némelyikük befolyásolását ma is célozzák a rákgyógyszerek.” Dr. Baccarelli szerint a kutatásuk eredményei arra hívják föl a figyelmet, hogy az időben történő közbeavatkozással el kell érni azt, hogy a génprogramozás újra normalizálódhasson.

„Meg kell néznünk, hogy a megfigyelt gén-átprogramozásnak, mennyi köze van a rákkockázathoz. Különösen fontos volna, hogy ne csak kimutassuk a változást, amely kapcsolatban lehet megnövekedett rákkockázattal vagy más környezeti betegséggel, hanem képesek is legyünk megelőzni vagy visszafordítani a folyamatot, hogy ezek a kockázatok kiküszöbölhetők legyenek.”

(Forrás: Független.hu)