Az igazi veszély a hozzászokás

Németország után Jordánia is betiltotta a RedBull importját. Csak remélni tudjuk, hogy minden épeszű hivatal ezt teszi. A magyar ÁNTSZ, amely ártalmatlan vitaminok betiltásával foglalkozik, nem nyilatkozott a dologról, de érdemes megnéznünk, mit mondtak más országok szakértői.

A német BfR (Federal Institute of Risk Assessment) és a jordán JFDA (Jordan Food and Drug Administration) szóvivője szerint nem jelent egészségügyi kockázatot a termék fogyasztása, mivel több mint kétmillió palackkal kellene meginni, hogy kokain túladagolást érjen el valaki. (A német előírások tiltják, hogy bármilyen élelmiszer kokaint tartalmazzon, ezért kellett a németországi laborvizsgálatok nyomán az energiaital forgalmazását megtiltani – a szerk.)

Ez a szokásos hivatalos lódítás újabb megnyilvánulása. Ugyanis a kokain esetében nem az jelenti a kockázatot, hogy túladagolja valaki RedBull formájában, hanem az, hogy hozzászokik. És ez a fontos a gyártónak. Az gond lenne, ha valaki túladagolná, de ha rászokik, az remek!

Miért mérgező a RedBull?

A kokain a legkevésbé ártalmas összetevő a RedBull és a többi hasonló energiaitalnak nevezett szemétben. A gyakorlatilag cukorból és vízből kevert italba olyan összetevőket kevernek, amelyek megzavarják a sejtek anyagcseréjét, és miközben a cukorbetegség felé lendítik a fogyasztóját, a keringési rendszerét terhelik túl. Ennek eredményeként a közelmúltban egy 21 éves diáklány halt meg egy diszkóban. Az orvosi zárójelentés szerint koffeinmérgezésben, miután megivott 4 doboz RedBull energiaitalt. A koffein természetesen minden energiaital összetevői közt szerepel, mert közismerten élénkítő hatása van.

Sajnos az is közismert, legalábbis orvosi körökben, hogy a koffein cukorral együtt igen gyorsan kimeríti az inzulinháztartást, és előbb inzulinrezisztenciát, majd rövidesen II. típusú cukorbetegséget okoz. Ha nem lenne kokain a RedBullban, akkor is megölné a fogyasztóit, csak közben esetleg amputálni kellene a végtagjaikat, lényegében megvakulnának, injekciózni és vérmintavevő tűvel kellene szurkálni magukat, valamint a cukorbetegség más hasonló mellékhatásaival küzdenének évekig.

Betiltva, majd engedélyezve

A RedBull volt már betiltva hazánkban. 1997-ben az OÉTI szakvéleménye alapján az ÁNTSZ betiltotta a forgalmazását, mert közegészségügyi szempontból kifogásolhatónak ítélte. Nem a kokain miatt, hanem a koffein miatt. Ezt a szakvéleményt 2000-ben Gógl Árpád egészségügyi miniszter valami miatt felülbírálta, és saját hatáskörben engedélyezte a forgalmazást. Bárki szabadon engedheti a fantáziáját, mi miatt lépett át a miniszter a saját szakértőin, és engedélyezett forgalmazásra egy kimondottan egészségkárosító árut.

Egy doboz RedBull árában az alapanyagok költsége nevetségesen kicsi, a költségek jelentős részét a reklám teszi ki. A cég Forma 1 csapatokat finanszíroz, repülőgép-versenyeket (RedBull racing) bonyolít le, televíziós reklámkampányokat fizet, hogy elérje a végcélt: mindenki igya a termékét.

Most kokaint is hagyott benne, hogy aki egyszer megitta, az ne tudjon leszokni róla.

(Forrás: Natúr Hírek)