Allergia ellen: szűrő az orrba

A pollenallergiások számára talán az augusztus a legrosszabb hónap, ilyenkor „éli világát” a legtöbb allergiás életét megkeserítő parlagfű, de most virágzik például a csalán, a lándzsás útifű, az aranyvessző is. Az alábbi találmány segítséget nyújthat a tünetek enyhítésében.

A 21. század embere láthatóan egyre többet küzd a por, a pollenek, a mikro-szennyeződések, különféle vegyi irritációk okozta kellemetlen tünetekkel. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság adatai szerint a lakosságnak csaknem harmada szenved allergiában, az előrejelzések szerint, ha nem kezdődik hatékony megelőző program, 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben.

Szűrő az orrba

Mi lehet a megoldás, ha posztmodern világunkban a levegőszennyezettség csökkentésére nem sok kilátás van? A kérdésre egy magyar feltaláló, Vajai László találta meg a választ. Esztétikus, orrba helyezhető találmányát sajátos szűrővel látta el, így az irritáló anyagoknak – különösen azoknak, amelyek allergiát okoznak – már az orrba jutását is képes megakadályozni.

A szűrőrendszeren átáramló levegő így a portól, mikroszennyeződésektől és az allergiát keltő anyagoktól megtisztítva juthat a szervezetbe, megakadályozva ezzel a tünetek kialakulását. Vajai a találmányát hétköznapi tevékenységekhez is ajánlja alkalmi jelleggel, például házi-, kerti munkához, házi kedvencek gondozásához, tisztításához.

A feltaláló elmondása alapján egyre többen érdeklődnek a termék más felhasználási lehetőségei iránt, mint például azok, akik kiemelten veszélyeztetett foglalkozást végeznek. Az ilyen munkahelyeken a szálló por vagy a tevékenység folyamán keletkező szennyeződés belégzéssel jut a szervezetbe. A munkások védelmére néhány helyen már használják az Allergofiltert.

Munkavédelemre, horkolás ellen is jó

A filter tehát egyfajta munkavédelmi eszközként is szolgálhat olyan tevékenységnél, ahol például porral vagy mikroszennyeződésekkel való érintkezést kívánjuk kerülni (pl.: építőipar, takarítás, parkettacsiszolás, festés, asztalosmunkák, reszelés, polírozás), de részlegesen alkalmazható vegyi irritációkkal, illatokkal és dohányfüsttel szemben is. Alkalmazása javasolt ezen kívül különböző légzési zavarok, horkolás enyhítésére. Használhatják emellett műköröm-polírozáskor vagy a fodrászatban is, ezek a szakmák ugyanis szintén nem veszélytelenek a szervezetbe jutó láthatatlan szennyező anyagok szempontjából.

A WHO adatai szerint a nagyvárosok légszennyezettsége miatt – sajnálatos módon – világszerte közel 2 millió ember hal meg évente idő előtt. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a por, illetve a levegőben levő mikroszennyeződésnek a magzati fejlődésre gyakorolt hatásáról sem, hiszen a terhes nőknél a finom por belégzése hat a magzat fejlődésére is. Nem meglepő ezért az érintettek, különösen a kismamák kíváncsisága az „orrszűrő” használata iránt, mivel az Allergofilter mindenekelőtt a városi levegőben található mikroszennyeződéseket szűri ki hatékonyan – és mellékhatások nélkül.

(Forrás: Infovilág.hu, szerk. Kulcsár László)