Felfázás, hólyaghurut

Klinikai tanulmányok szerint hasznos a vörösáfonya-ital fogyasztása. Ez nem is elsősorban a vizelet savasításával hat, inkább azon összetevői révén, amelyek csökkentik az E. coli baktérium képességét arra, hogy a hólyag falához, illetve a húgycsőhöz tapadjon.

Sokan a vizelet savanyítását javasolják, ám tapasztalatok szerint a vizelet lúgosítása káliumcitráttal és/vagy nátriumcitráttal hatékonyabb, főleg a kórokozó baktériumot nem ürítő nőknél. Megfontolandó az is, hogy a vizelet savanyítása C-vitamin (aszkorbinsav) adásával és vörösáfonyalé fogyasztásával a szokásos adagolásban alig van hatással a vizelet kémhatására (pH-értékére). A lúgosítás másik előnye, hogy a hólyaghurut ellen alkalmazott gyógynövények antibakteriális hatóanyagai (a hidrokinon és a berberin) inkább lúgos környezetben fejtik ki jótékony hatásukat.

Rendkívül fontos a székletürítés utáni megfelelő higiénia, beleértve azt is, hogy a hölgyek a WC-papírt elölről hátrafelé húzva használják, illetve ha szükséges, használjanak bidét.

Gyógynövények

Valamennyi gyógynövény közül a medveszőlőlevél bizonyult a leghatékonyabbnak a hólyaghurut kezelésére. Különösen az E. coli baktérium ellen hatásos, emellett vizelethajtó is. Vigyázzunk a medveszőlő adagolására: szárított levélből vagy teából 1-2 teáskanál (1,5-4,0 g) elegendő, mert ennek a 4-5-szöröse kellemetlen mellékhatásokat, általában émelygést okozhat.

Az egyik hasznos vese- és hólyagtea a következő alkotórészekből áll: nyírfalevél (24 g), medveszőlőlevél (20 g), gyermekláncfű gyökérrel együtt (15 g), csipkebogyó magostól (14 g), aranyvessző (14 g), veteménybab hüvely (10 g), hibiszkuszvirág (3 g). Hólyag- és vesekő elleni tea: iglicegyökér (25 g), csalán (25 g), aranyvessző (25 g), gyermekláncfű gyökerestől (25 g). (Dr. Theiss)

Felfázásra, hólyaghurutra a következő keverék is ajánlott: körömvirág (20%), kukoricabajusz (20%), kígyószisz (10%), nyírfalevél (20%), cickafarok (20%), csipkebogyó (10%). (Lukácsné)

Ugyancsak hasznos a hidrasztiszgyökér vagy kanadai sárgagyökér. Számos közönséges baktérium ellen jó.

A régiek a heveny húgyúti fertőzést (gyakori, kevés, csípős vizeletürítés) egy órán belül elfogyasztott legalább 4 liter teával hatásosan kezelték (lökésterápia). Természetesen ezt a módszert szívbetegek ne alkalmazzák.

Ülőfürdők

A húgyutak akut, fájdalmas gyulladásai esetén a zsurlófüves ülőfürdő fokozhatja a gyógyteák hatását. Két-három csészényi friss vagy szárított növényt 2 liter vízben éjszakára beáztatunk, másnap az egészet felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után a kivonatot beleöntjük a fürdőkádba, s annyi testmeleg vizet engedünk hozzá, hogy ellepje az altestünket és a vesetájékot. A mellkas és a szív ne kerüljön víz alá! A fürdő 10-15 percen át tartson, és másnaponként ismételjük meg.