Lesz fogamzásgátló férfiaknak

Többször hallottuk már a hírt, hogy férfiak számára is lesz fogamzásgátló, nem csupán a nőkre hárul a folyamatos odafigyelés, tablettaszedés és más „trükkök” használata. De szép lenne! A másik, talán még nagyobb újság: hormonmentes fogamzásgátló kísérletezésén is dolgoznak.

A WHO kezdeményezésére új típusú, injekcióval beadható férfi fogamzásgátló-kísérletek kezdődnek – adta hírül a BBC. A kísérletek lényege a tesztoszteron és progeszteron hormonok rendszeres, kéthavonta történő adagolása. A tesztoszteron, a férfi nemi hormon gátolja a spermaképződést, ami a negatív visszacsatolás elvén hat a megtermékenyítésre. A progeszteron, a női nemi hormon pedig hatékonyság- és hatástartam-növelő, segítségével kevesebb tesztoszteronnal is ugyanazt a hatást lehet elérni.

Segített a véletlen

Miután a sperma koncentrációja a fogantatás alatti küszöb alá csökken, a kísérleti alanyok egy évig más fogamzásgátló módszereket nem alkalmazhatnak. A kísérletben Európa, Ázsia, Dél-Amerika és Ausztrália 10 egészségügyi központjának alkalmazottai vesznek részt, a férfiak életkora nem haladhatja meg a 45 évet, a nőké a 37-et.

A férfi fogamzásgátlás felfedezéséhez egy ritka, nem-hormonális mutáció vezetett. Az USA és Irán kutatói a süketséget okozó CATSPER1 gén kutatása során egy olyan mutánsra bukkantak, amely a spermák mozgásáért felelős fehérje hiányát, vagy annak helytelen működését váltja ki.

A Harvard Egyetemen, egereken végzett kísérletek is bizonyították, hogy a mutáns gén akadályozza a spermák mozgását, és ez az embereknél is hasonlóan működik. „Ez a felfedezés a férfi terméketlenség egyik ritka fajtájának gyógyításához vezethet” – jelentette ki az új kutatás egyik szerzője, dr. Michael Hilddebrand, az USA-beli Iowa Egyetemről. Másrészt ugyanakkor jelentősebbnek tűnik egy nem-hormonális férfi fogamzásgátló szer kifejlesztése, amely a CATSPER1 fehérjével kapcsolatos mozgásképtelen spermák termelődéséhez vezet.

Hormonmentes fogamzásgátló tabletta a láthatáron

A nem-hormonális fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének alapjául szolgálhat a svéd tudósok által feltárt sperma receptor struktúra. A Karolinska Egyetem tudósai Luca Jovine vezetésével röntgenkrisztallográfia (e módszer alapja, hogy az atomok mérete és a röntgensugár hullámhossza lényegében megegyezik – a szerk.) segítségével meghatározták a petesejt burkán található úgynevezett ZPR sperma receptor háromdimenziós szerkezetét.

A megtermékenyítés során a spermák összekapcsolódnak a receptorral, aztán az egyik behatol a petébe. Végeztek olyan kísérleteket is, amikor egereket génsebészeti úton megfosztottak ettől a receptortól, és az egerek ezáltal terméketlenné váltak. Hasonló helyzetet teremtettek tehát, mint amilyen azoknál a nőknél fordul elő, akik hibás struktúrájú ZP3 (a petesejtet burkoló membrán egyik fehérjéje) receptorral rendelkeznek, és ezért fogantatási problémákkal küszködnek.

Ismerve tehát a receptor struktúráját, jó esély van arra, hogy hormonmentes receptor blokkoló készítményeket lehet majd kifejleszteni. Ezeknek óriási előnye lenne, hogy mentesek a hormonális szerek mellékhatásaitól.

(Forrás: Medportal.ru, oroszból fordította: Péter János)