Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Zsebtelefon: a halál hordozója?

Napjainkra immár 4 milliárdra nőtt azoknak a száma, akiknek zsebtelefonjuk a mindennapi élet részét jelenti. Amerikában a lakosság 90%-a használ mobilt. A kutatók azonban figyelmeztetnek: a készülékek káros hatásai, csakúgy, mint a dohányzás esetében, később jelentkezhetnek.

Sokáig azt hihettük, csak riogatnak a mobiltelefonok ártalmaival. Megjelentek érdekes, figyelmeztető írások, de ma már az óvodásnak is mobilt vesznek ajándékba. A kutatóknak sokáig nemigen hittek, ám most már az Egyesült Államok szenátusa is meghallgatásra méltónak ítélte a fenyegető ártalmakról szóló beszámolót. A számokat látva, nem ok nélkül.

Mobil – agytumor, fültőmirigyrák

A különböző kutatócsoportok vezetői az Egyesült Államok szenátusának egészségügyért felelős albizottsága előtt beszéltek a baljós következményekről és a lehetséges ellenlépésekről.

A meghallgatáson dr. Siegal Sadetzki, az Interphone kutatási program egyik vezetője a mobiltelefon használata és a rák, különösképpen az agytumor és a fültőmirigyrák kialakulása közötti kapcsolatot ismertette. Kutatásának korábbi eredményei szerint a készüléket legalább 5 évig rendszeresen használók körében 34%-kal nő a rák kialakulásának veszélye. Akik 550 000 hívást bonyolítanak le életükben, ez az érték már 58%, míg akik 266,3 órát beszélnek mobiljukon, a szövődmények kockázatának akár 49%-os növekedésével is szembesülhetnek.

Kutatásai során dr. Sadetzki megfigyelte, hogy a rák kialakulása főként azoknál jellemző, akik több évig és sokat használták a telefonjukat – illetve a vidékiek körében. Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy gyengébb térerő esetén a készülék nagyobb sugárzást bocsát ki. A kutató szerint a tumor és a mobilhasználat közötti összefüggést alátámasztja, hogy a daganatok azon az oldalon alakultak ki, ahová a készüléket tartották.

A rák járványként jelentkezhet

Más kutatások az agydaganaton kívül egyéb káros egészségügyi következményeket is megfigyeltek, így szem-, here- és nyirokrendszerrákot, valamint leukémiát, de éppígy kimutattak „sima” látáskárosodást és Alzheimer-kórt is.

Dr. Joseph Mercola, neves orvos szakíró és egészségügyi aktivista szerint óriási veszélyeket rejt magában, ha az embereket nem tájékoztatják a mobiltelefon használatának körülményeiről. Szerinte a helyzet hasonló ahhoz, amikor a dohányzás káros hatásai búvópatakként bukkantak felszínre – 10-30 év után. Mercola szerint most is egy hasonló szakadék szélén állunk; az agyrák járványszerű méreteket ölthet, és míg ebben az évben világszerte már félmillió ilyen esetet is regisztrálhatnak, 2015-re csupán az Egyesült Államokban kétszer ennyi lehet a betegek száma.

Miért nem tájékoztatják minderről az embereket? Dr. Mercola cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a távközlési ipar még a gyógyszeriparnál is kiterjedtebb, és megvannak a kapcsolatai Washingtonban… Emellett számos, nagy befolyással rendelkező lobbycsoport nyugdíjalapját a telekommunikációba fektették.