Tavasz: testi-lelki megújulás (2.)

A tavaszi felfrissülésben, vitaminpótlásban, méregtelenítésben segítő növények közül most megismerkedhetünk a kökörcsinnel, a metélőhagymával, a petrezselyem zöldjével és a sokféle gyógyhatású nyírfaviriccsel. Éljünk a természet kínálta lehetőségekkel!

A kökörcsin mérgező!

A magyarság ősi növényének tekintjük az elsők között virágzó kökörcsint (Pulsatilla grandis W.). Korábban a sztyeppék ismert, mára erősen megritkult virága. Hazánkban már csak elvétve találjuk meg természetes élőhelyein, de szépségéért sokan nevelik kertjükben. Mérgező hatású, erős szer! A népgyógyászatban virágából, leveléből készült teájával asztmatikus betegségeket, görcsös fejfájást, vese- és hólyagbetegségeket gyógyítottak, köszvényt csillapítottak. Gyönyörködjünk szépségében, de ne használjuk házi szerként!

A kertekben már hajt a metélőhagyma, megjelentek a jótékony hótakaró alatt áttelelő petrezselyem üde zöld levelei. A piacokon, bevásárlóközpontok pultjain is találkozhatunk zöldfűszerekkel. Bátran és gazdagon használjuk körözöttek, hideg saláták, főtt ételek ízesítésére, vitaminpótlására. Az eredmény nem marad el, immunrendszerünk erősebb, ételeink gyógyítóbbak és változatosabb ízűek lesznek.

A nyírfavirics: életelixír

Környezetünkben bizonyára találkoztunk már hófehér törzsével világító, szépen fejlődő, fiatal nyírfával (Betula pendula roth.). Ez a fa egész Európában megtalálható, fényigényes, gyorsan növekvő, a fehér törzsről csüngő ágaival hívja fel magára a figyelmet. Szibériában tömegesen él, hazánkban szórványosan díszlik, dekoratív szépségével gyönyörködtet.

Tavasszal a fiatal fák csapolásával nyert nyírfavíz (nyírfavirics) vesekőhajtó, de számos vitamin (főként C-vitamin) és ásványi anyag tartalma miatt a népgyógyászatban életelixírként ismert és használt ital. Egy-egy fából a csapolással nyert nyírfavíz mennyisége több liter is lehet. Ez a mennyiség éppen elegendő egy tavaszi tisztító, vitalizáló kúrához. A nyírfavíz gyűjtése a fa nedvkergésének beindulásakor lehetséges. Kis területen sebet ejtve „megcsapoljuk” a fát, és edénybe fogjuk fel a kifolyó viricset.

Kiváló hatásait a drogot szolgáltató friss, egészséges, gyenge levelei adják. Sok illóolajat, flavonoidot, szerves savat (aszkorbin- és nikotinsav), szaponint, cserzőanyagot, gyantát és ásványi anyagot tartalmazó, gyógyító növényi szer. A leveléből készült tea alkalmas a húgyutak bakteriális és gyulladásos megbetegedéseinek gyógyítására.

Hólyag- és vesetisztító keverékekben, valamint méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő teák alkotójaként használhatjuk. Reumatikus, ízületi és köszvényes betegségek esetén segíti a salakanyagok eltávolítását a szervezetből. Izzasztó, lázcsillapító teakeverékek alkotórésze. Külsőleg használva: a nyírfa kátránya (Pix betulae) tisztított formában bőrgyógyászati készítmények hasznos alkotóeleme, elsősorban ekcéma és pikkelysömör kezelésére használják. Szeszes kivonata (de a tavaszi nyírfavíz is) hajápoló szeszek és -vizek, valamint samponok készítésére alkalmas.

A természet tavasszal megújítja önmagát! Tegyük meg mi is, újítsuk meg önmagunkat azokkal a kézenfekvő lehetőségekkel, amelyeket – szépségükön kívül – a növények, a fák és a virágok adhatnak nekünk természetes életenergiáikkal és friss gyógyerejükkel.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás