Támad az allergia

Közeleg a pollenszezon, kezdjünk felkészülni a „támadásra”. A szakorvos által végzett immunterápián kívül magunk is erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, ha betartunk néhány életmódbeli szabályt.

Figyeljünk az A-, B-, C- és E-vitaminok pótlására, amelyek nemcsak a nyálkahártyát védik, hanem természetes „antiallergénként” is hatnak. A legjobb, ha természetes forrásból, frissen préselt vagy bio zöldség- és gyümölcslevekből fedezzük a napi szükségletünket.

Csökkentsük a húsadagunkat, a szükséges aminosavakat próbáljuk meg inkább hüvelyesekkel és tejtermékekkel bevinni. Csíraölő hatású a vöröshagyma, a fokhagyma és a grépfrútmag kivonata, amelyek ráadásul még a bélbaktériumokat is képesek egyensúlyban tartani.

Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cink, a szelén, a kalcium és a magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását érdemes szem előtt tartani. Ezek főként olajos magvakban, zöldségfélékben és hüvelyesekben fordulnak elő.

Aludjunk eleget, legalább napi 7-8 órát. Amennyiben lemondunk a késői vacsorákról, nyugodtabb lesz az éjszakánk. Ha nehezebben alszunk el, segíthetünk egy nyugtató hatású teával, amelyet citromfűből, orbáncfűből vagy komlóból főzünk.

A rendszeres testmozgás mellett időnként szaunázzunk is, a hideg-meleg váltófürdő és a test erőteljes átdörzsölése, megmasszírozása szintén kiváló értorna.

Az allergiahajlamot fokozza a rossz emésztés és a baktériumflóra felborulása is. Serkentsük az emésztőszervek működését: igyunk gyermekláncfű-, katáng- vagy borsmentateát. Heti 1-2 gyümölcsnap is sokat segíthet, és kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is, amelyek nemcsak a bélműködést segítik, hanem támogatják a máj működését és az epekiválasztást is. Napi 2-3-szor fogyasszunk 1 dl teával hígítva, 4 héten keresztül.

Igyekezzünk kerülni a felesleges stresszhelyzeteket, próbáljunk naponta meditálni, relaxálni, vagy keressünk valamilyen kreatív tevékenységet, amelyben feloldódhatunk.