Az ájurvédikus táplálkozás alapszabályai (1.)

Az Indiából származó ájurvéda az élet tudománya. Célja a hosszú és egészséges élet feltételeinek megteremtése. Tanácsokat ad létezésünk minden szakaszára és területére. Egyszerű és gyakorlati útmutatásai remekül használhatók a mai európai ember mindennapjaiban is.

Gyakorlati tanácsok a mindennapi étkezéshez

Az ájurvéda szerint a táplálkozási igényeink éppúgy egyediek, mint mi magunk. Az ideális étrend meghatározásánál figyelembe veszik a testtípust (Vata, Pitta vagy Kapha dósa), a kort és nemet, a környezeti tényezőket, a szükségleteket és még számos elemet.

Indiai templomEz elég összetett feladat. Bonyolultsága már ott kezdődik, hogy nagyon ritka a tisztán egy dósás alkat, szinte valamennyien mindhárom testtípus keverékei vagyunk. S hogy az egészséges állapotunkban fennálló arány melyik dósa irányába tolódott el, azt csak gyakorlott ájurvédikus orvos tudja megállapítani hosszú kikérdezés és vizsgálatok alapján.

Vannak azonban olyan szabályok, alapelvek, amelyek általánosan alkalmazhatók és könnyen elsajátíthatók. E tanácsok betartásával, egy kis odafigyeléssel egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, és remélhetőleg hosszú életűek lehetünk.

Az Ájurvéda szerint az, hogy hogyan eszünk ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit fogyasztunk.

Étkezés előtt

– Mossa meg kezét és lábát evés előtt. Ez alapvető higiéniai tanács. Mi azonban már nem járunk mezítláb, vagy legalábbis ritkán, és nem a földön ülve eszünk, tehát elég a kéz alapos megtisztítása. Ha azonban egy „cipőlehúzós” vendégségben étkezünk, esetleg nem árt szagtalanítani.

– Étkezzen nyugodt, csendes helyen. Nehéz ilyen helyszínt találni, ha nem otthon eszünk, de lakásunkban is lehet zaj, zűrzavar. Ha már minden hangforrást kikapcsoltunk, amit lehet, de tőlünk független okokból nem lehet csend, próbáljunk befelé fordulni és kizárni a hangokat.

– Ne egyen, ha ideges. Ezt nem könnyű megvalósítani rohanó, stresszes világunkban. Talán úgy módosíthatnánk, próbáljon megnyugodni, mielőtt leülne enni. Egy kis séta, három mély lélegzet, egyéb lazítási stratégiák segíthetnek.

– Kezdje az étkezést egy áldással vagy köszönettel. Kinek-kinek hite szerint. S akinek ez zavaró, csak elmélkedjen egy pár pillanatig azon, hogy mit eszik vagy honnan való az étel, milyen jól néz ki, vagy milyen finom illata van.

– Mielőtt enni kezd, győződjön meg róla, hogy minden a keze ügyében van, így nem kell felállnia az étkezés alatt, megzavarva ezzel az evés ritmusát és szervezetét.

– Asztal mellett, ülve fogyassza el ételét. Helyezkedjen el kényelmesen, a hát egyenes. Az elfordított vagy hajlított testtartás korlátozza az étel áramlását.

Étkezés közben

– Amikor csak lehetséges, frissen elkészített ételt egyen, de egy órán belül mindenképpen fogyassza el. A friss étel higiénikusabb, illata gazdag, látványa gusztusosabb az összeesett ennivalónál.

– Többnyire főtt ételt fogyasszon, jóval könnyebb megemészteni.

– Néhány korty víz az étkezés alatt segíti az emésztést, de ne igyon túl sokat.

– Kerülje a jeges vizet. A hideg víz miatt a gyomor munkája nehezebb, mert a szervezetnek még fel kell melegítenie a feldolgozáshoz.

– Ne tömje tele a hasát. A gyomor ¼ részét üresen kell hagyni, csak 50%-át kell megtölteni a szilárd anyagokkal, ¼ rész tiszta víz legyen. Talán ezt a legnehezebb betartani, a mértéket, de a következő pont ebben is segíthet.

– Ne nyelje az ételt, mint kacsa a nokedlit, minden falatot jól rágjon meg. Nem feltétlenül kell számolni a rágást, úgyis túl sok szám kereng az éterben, elég, ha érzi, hogy már nem darabos, hanem pépes. Ez le is lassítja a táplálkozást, és ezzel hamarabb lesz teltségérzete.

– Egyen csendben, vagy egy jó beszélgetés közben. Ha már nem tudjuk betartani a „magyar ember evés közben nem beszél” mondást, legalább ne ekkor meséljük el a pletykákat, sérelmeket. Ne vitázzunk, ne dolgozzunk, részesítsük előnyben inkább a kellemes témákat. Kapcsoljuk ki a mobilokat vagy némítsuk le. Ne olvassunk, vagy tévézzünk.

– Ne fogyasszon összeegyeztethetetlen élelmiszer kombinációkat. (például: túró halakkal).

– Egy étkezés tartalmazza mind a hat alapvető ízt (savanyú, keserű, édes, édes, sós, csípős és összehúzó).

A tálalás is fontosÉtkezés után

– Pihenjen egy kicsit az étkezés után, de ne feküdjön le. Üljön csendben pár percig, mielőtt megmozdulna, utána egy jó beszélgetés vagy könnyű relaxáció kellemes zenére és 15 perc múlva egy rövid séta a legegészségesebb. Ha ezt nem is tudjuk betartani, legalább maradjunk ülve az asztalnál pár percig, mielőtt leszednénk vagy mosogatnánk.

– Legalább egy óráig ne végezzen nagyobb megerőltetést kívánó fizikai munkát.

A fentiek olyan alapszabályokat tartalmaznak, amelyeknek többségét ismerjük, hallottuk már, de nem valószínű, hogy mind be is tartjuk. Pedig, ha szentelnénk ennyi figyelmet az étkezésre, saját magunkra, akkor a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sokkal jobb lehetne a közérzetünk. Ha sok mindenben eltérnek szokásaink az olvasottaktól, fokozatosan változtassunk, ne akarjunk egyszerre mindent átalakítani.

Andolan

(További információk: Atreya: Ájurvéda, táplálkozás, testi-lelki egyensúly, Dr. Oberkamp Mária: Ájurvéda a mindennapokban, Ernst Schrott: Ájurvéda minden napra)