Mit jelez az ízek iránti szenvedély?

Az orvosok régóta bizonygatják: a szervezet jobban tudja, mire van szüksége, de sajnos nem figyelünk eléggé a jelekre vagy nincs elég tudásunk e jelzések „dekódolásához”. Figyeljünk oda önmagunkra és próbáljuk megérteni, miért választjuk ki az egyes ételeket.

Savanyú, csípős, édes, sós

megkívánásA szenvedélyes megkívánás, más ízek iránti hirtelen rajongás, erőteljes és állandó kívánása valamely élelmiszereknek a szervezetben zajló különböző zavarokról árulkodhat – állítja Irina Timofejenko. Ha hirtelen savanyút kívánunk, ez a gyomor csökkentett savtermeléséről árulkodhat. Ilyen gyakran előfordul, és a gyomor nem megfelelő kiválasztó funkciójáról árulkodik, gastritis (gyomorhurut, gyomornyálkahártya gyulladása) esetén.

A csípős ételek iránti szeretet jelezheti azt, hogy „lusta” a gyomrunk, lassan dolgozza fel a táplálékot. Ahhoz, hogy megbirkózzon a feladatával, stimulálásra van szüksége. Bár a bors vagy paprika kétségtelenül kellemesebb, ebben az esetben nem árthat a gyomortükrözés, így ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e. Az erős ízek iránti vágy jelezheti azt is, hogy a „rossz” koleszterinszintünk megemelkedett.

Az édes ízek iránti szenvedély stresszről és túlzott megterhelésről tanúskodik. A glükóz fontos a stresszhormon, az adrenalin kiválasztásához, ezért idegi és agytúlterheléskor a cukor gyorsabban fogy, a szervezet állandóan követeli az újabb és újabb adagokat. Ilyenkor legjobb az étcsokoládét választani és elgondolkodni azon, hogyan változtassunk életünkön úgy, hogy kevesebbet idegeskedjünk. Szereti bőségesen sózni az ételt? Lehet, hogy az urogenitális (húgyivarszervi) szervekkel van probléma, vagyis cystitisre (húgyhólyag-gyulladás), prostatitisre (akut bakteriális, krónikus bakteriális, nem bakteriális és prostatodynia), petefészek-gyulladásra is utalhat.

A szétválasztó diéta gyógyíthat is?

Sokan feltételezik, hogy az újfajta divatos diéták megoldják az emésztési problémákat. Különösen népszerűvé váltak az úgynevezett szétválasztó diéták, amelyek előírják, mikor, mit, mivel ehetünk és a vércsoport szerinti diéta, de a dietetikusok ezeket nem helyeslik. Az egészséges ember számára a szétválasztó diéta közömbös – tartja Pjotr Karpenko dietetikus. A tudomány még nem bizonyította az ilyen diéták hatékonyságát, még a vércsoport szerinti diétáét sem.

Számításba kell venni, hogy néhány élelmiszer, például a hús, a gyomorban akár 5 óra hosszáig is tartózkodhat. Ha ezután 4 óra múlva kását eszünk, akkor összekeverednek. (Az orosz konyha jellegzetes ételét elsősorban gabonából és darából készítik. Az orosz konyha nem lenne teljes kása nélkül. Annyira hozzánőtt már az orosz néphez és tradícióikhoz, hogy a mesékben is gyakran emlegetik. – a szerk.) Bizonyos betegségek az enzimek, hormonok kiválasztásának felborulásával vannak kapcsolatban. Ha ilyen problémánk van, akkor a szétválasztó diéták táplálkozás elvei segítenek az ételfogyasztás legoptimálisabb rendszerének kialakításában. Ezt azonban csak akkor alkalmazzuk, ha orvos vagy táplálkozási szakértő javasolta, csupán a divat kedvéért nem éri meg magunkat gyötörni.

Milyen zöldségek, gyümölcsök árthatnak egészségünknek?

A zöldségek és gyümölcsök sok rostanyagot és biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelyek irritálják a gyomor nyálkahártyáját, és ez emésztési gondok esetében nem mindig hasznos. Néhány szervi probléma esetén kerüljük az alábbi ételeket:

  • Ananász: máj és epehólyag betegségei
  • Szőlő: cukorbetegség, krónikus torokgyulladás, gyomorfekély, elhízás és idült fekélyes vastagbélgyulladás
  • Körte: ne együk éhgyomorra fekély és gyomorhurut, gyomornyálkahártya-gyulladás esetén.
  • Fehér és vörös káposzta: gyomorfekély, bél- és epegörcsökre való hajlam.
  • Uborka: ellenjavallt gyomorfekély, heveny gyomorhurut, gyomornyálkahártya-gyulladás és enterocolitis (vékony- vagy vastagbélgyulladás esetén.
  • Paradicsom: árt epekő, bélrendszeri problémák esetén.
  • Cékla: anyagcserezavarok és különösen húgyköves betegség esetén árthat.

(Forrás: Mit jelez az ízek iránti szenvedély?; oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)